Debatt: Mer krävs för att stoppa sextrakasserierna!

Replik på Folkhälsomyndighetens debattartikel om den nya undersökningen om svenskarnas SRHR. Vi kräver en statlig utredning som syftar till att minska porrens skadeverkningar, en sex- och samlevnadsundervisning med ett tydligt kön, makt- och porrkritiskt perspektiv och att svenskars sexköp utomlands kriminaliseras.

Debatt: Sveriges regering måste stå upp för kvinnors organisering under FN:s Kvinnokommission

I dagarna deltar svenska kvinno- och jämställdhetsorganisationer på FN:s Kvinnokommission i New York. Inför mötet kräver vi att Sverige och EU ska stå upp för kvinnors rätt att organisera sig. Det handlar om mötesfrihet, föreningsfrihet och yttrandefrihet, men också om att vi kvinno- och jämställdhetsorganisationer ska ges förutsättningar att utföra vårt uppdrag, aktivt bjudas in till förhandlingsbordet och bli lyssnade på.

Debatt: Språkkrav löser inte situationen i utsatta områden!

Vi skriver i dagens Metro: Segregationen har under en längre tid fördjupats i Sverige och det drabbar utsatta områden. Den leder till misstro, otrygghet, ohälsa, och enorma kostnader för samhället och individen. Att bryta segregationen borde vara högsta prioritet.

Debatt: Vi behöver en lag mot skadliga sexrobotar

”Sexrobotar” och ”sexdockor” förstärker och normaliserar synen på kvinnor som objekt och normaliserar mäns våld mot kvinnor. Det är dags för skärpt lagstiftning så att ny teknik inte reproducerar värderingar om att exploatera kvinnors kroppar, skriver Sveriges kvinnolobby, Roks och Unizon. Nyligen kunde vi läsa i Dagens Nyheter om att så kallade ”sexrobotar”

Trots 100 år av kvinnlig rösträtt måste kampen fortsätta

Den 17 december 1918 beslutade Sveriges riksdag att kvinnor skulle få rösta i kommunvalet. Beslutet var en stor seger för alla kvinnor som förenats i kampen för sina politiska rättigheter. Låt oss fira hundraårsdagen av kvinnors rösträtt genom att hylla det breda systerskapet och stå emot de andra krafter som än idag försöker hindra kvinnors organisering.

Inför åldersgräns för internetporr!

Rapporten Svenskarna och internet 2018 visar att barns användande av internet har ökat. 89 procent av alla 10 till 11-åringar använder internet dagligen. Det de möter är ett internet där porren finns två klick bort, utan åldersgräns och där den lagstiftning vi har för att barn inte ska utsättas för porr hittills inte applicerats.

DEBATT: VÅG AV ANTIFEMINISM OCH SEXISM HAR NÅTT SVERIGE

Nästan hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes i Sverige står ännu ett ödesval för kvinnors och flickors rättigheter för dörren. Flera av valets stora frågor handlar indirekt om jämställdhet och för första gången på länge finns partier som går till val på begränsa kvinnors makt och frihet. Tänk på

Debatt: Bara halva sanningen om kvinnors och mäns löner

De stora löneskillnaderna mellan könen beror på att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Det visar nya beräkningar som Sveriges Kvinnolobby och Lönelotsarna presenterar i en debattartikel i SvD Näringsliv idag.

Det krävs mer än förhoppningar för en jämställd budget

“Det räcker inte att luta sig tillbaka och hoppas att de reformer man ändå planerat ska ha jämställdhet som en positiv bieffekt.” Det skriver vår generalsekreterare i Dagens Arena med anledning av regeringens vårbudget.

Stoppa handeln med kvinnor och barn

I helgen arrangerade surrogatförmedlingen Tammuz återigen ett möte i Stockholm där de marknadsförde sina “tjänster”. Sveriges Kvinnolobby deltog i en manifestation utanför lokalen, och skrev tillsammans med flera andra organisationer en debattartikel i Dagens samhälle om att den feministiska regeringen inte passivt kan se på medan handeln med kvinnor och barn fortsätter växa.