Albanska aktivister & folkvalda om kvinnors rättigheterDen 21 September bjuder Operation 1325 in till rundaborssamtal om kvinnors mänskliga rättigheter och mingel.

Albaniens jämställdhetsarbete går i rätt riktning och de har en jämn fördelning mellan män och kvinnor i sin regering. Trots framstegen återstår många utmaningar för landet och Operation 1325 samarbetar med en albansk kvinnoorganisation för att öka kunskap, bidra till bättre skydd för kvinnor och öka det politiska deltagandet. I samarbete med UN Women kommer det att finnas möjlighet till samtal med albanska aktivister och folkvalda torsdagen den 21 september klockan 17.30.
Läs mer om evenemanget och anmäl dig här.

 

Seminarium på Internationella fredsdagen med Yvonne HirdmanPå Internationella fredsdagen den 21 september arrangerar föreningen Östersjöfred och Stockholms FN-förening ett seminarium med historiker Yvonne Hirdman, aktuell med boken “Lent kändes regnets fall mot min hand medan barnen brann i Berlin: dagarnas nyheter 1 april – 9 maj
Yvonne Hirdman”.

På seminariet berättar historikern Yvonne Hirdman om sin nya bok, där hon tar oss tillbaka till andra världskrigets sista veckor. Genom att aktivt återge och förhålla sig till nyhetsflödet i DN, får vi som läsare, en närhet till det förflutna och en stark känsla och förståelse för tidens vånda inför ohyggligheter och längtan efter normala liv, och fred. Kvinnors liv, villkor och blick genomsyrar boken.

Yvonne Hirdman har gett ut en rad mycket uppmärksammade och banbrytande böcker, bland annat egohistorien “Medan jag var ung” och Augustprisvinnaren “Den röda grevinnan”. Yvonne Hirdman disputerade vid Stockholms universitet 1974 med en avhandling om andra världskriget, “Sveriges Kommunistiska Parti 1939-1945”.

Anmäl dig via mail till Stockholms FN-förening: info@fnstockholm.se.

Läs mer om Yvonne Hirdmans nya bok här.

Medlemsseminarium hos Svenska Kvinnors EuropaNätverkVår medlemsorganisation Svenska Kvinnors EuropaNätverk (SKEN) bjuder in till höstseminarium 5 oktober där Allan Larsson, den första svenska generalsekreteraren i EU-Kommissionen, och Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, kommer att delta.

Allan Larsson utsågs 2016 till särskild rådgivare för den europeiska pelaren för sociala rättigheter av Europeiska Kommissionens ordförande Jean Claude Juncker. På SKEN:s seminarium i oktober kommer Allan Larsson att informera om sitt uppdrag och om de resultat och förslag som han sammanställt. Bland annat tyckte han att det skulle tas större hänsyn till de föränderliga förutsättningarna inom arbetslivet inom EU ur ett socialrättsligt perspektiv.

Clara Berglund kommer att prata om hur kvinnorörelsen ser på och arbetar med jämställdhet inom EU.

Anmälan görs till Siw Warstedt, ledamot i SKEN:s styrelse, senast 3 oktober: siw.warstedt@comhem.se.

Läs mer om SKEN här.

Konferens om unga som lever i hederskontextFreeZones treåriga projekt Skånes fria zoner har nått sitt slut. Den 10 oktober bjuder de in till en heldagskonferens i Helsingborg om de unga som lever i en hederskontext och de som ensamma flytt till Sverige.

Konferensen belyser framgångsfaktorer i det hedersförebyggande arbetet, men även vad som fortfarande brister och vad som behöver förändras. Ta del av föreläsningar och projektets resultat!

Läs mer om FreeZone här.

Anmäl dig här.

Konferens i Örebro: Maskulinitet och politikMaskulinitet i förändring är en konferensserie som belyser aktuell forskning och praktiskt arbete. Konferensen riktar sig till dig som är politiker, arbetar inom statlig eller kommunal förvaltning, är verksam inom ideell sektor, är genusforskare eller bara intresserad av området. Nästa konferens äger rum i Örebro den 11 oktober.

Arrangörer är Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län. Deltagande är gratis men anmälan krävs senast 2 oktober. Läs mer här.

Föreläser gör bland andra:

  • Jeff Hearn, professor i genusvetenskap, Örebro universitet
  • Magnus Jacobsson & Klas Hyllander, Sveriges kommuner och landsting (SKL)
  • Niclas Järvklo, doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet samt handläggare vid socialdepartementets jämställdhetsenhet
  • Ulf Mellström, professor i genusvetenskap, Karlstads universitet
  • Diana Mulinari, professor i genusvetenskap, Lunds universitet
  • Sofia Strid, docent i genusvetenskap, Örebro universitet
  • Jonas Eriksson, Riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet, Kent Persson tidigare bl a Kommunalråd och landstingsråd, samt politisk sekreterare inom Moderaterna nationellt samt Lars Bäck Borgmästare i Farsta och tidigare Politisk sakkunnig hos Margareta Winberg , kommer att samtala om maskulinitet och politik utifrån deras erfarenheter och dagens föreläsningar.