Feministisk stadsvandring i UppsalaDen 8 mars, 2 april, 10 maj och 7 juni arrangeras feministisk stadsvandring i Uppsala. Var med och upptäck staden ur ett nytt perspektiv.

Stadsvandringen startar utanför universitetshuset och går sedan vidare genom de centrala delarna av staden. Guidningen gratis och öppen för alla intresserade, ingen anmälan krävs.

Vandringen arrangeras av Centrum för genusvetenskap på Uppsala Universitet. Mer info om vandringen finns också på deras facebooksida.

Debattmöte om förslag till ny diskrimineringslag i NorgeDen 31 maj bjuder Norges Kvinnelobby in till möte i Oslo om det nya förslaget till jämställdhets- och diskrimineringslag i Norge.

Regeringens förslag till en samlad jämställdhets- och diskrimineringslag har fått mycket kritik. Processen har varit förhastad och kvinnorörelsensn möjlighet att komma med inspel har varit begränsad. Mot bakgrund av detta arrangeras en hearing av Norges kvinnelobby och ekspertutvalget for kvinne- og likestillingspolitikk i samarbete med VERDI och KVIBALD.

Läs mer på Norges Kvinnelobbys hemsida.

Programmet hittar du här.

Maktbrunch med MaktsalongenUnder maj och juni bjuder Maktsalongen in till #maktbrunch på flera orter runt om i landet. Bruncha och prata makt med föreläsare och mäktiga kvinnor från ideella organisationer och rörelser.

Deltagarna kan komma från kulturföreningar, politiska rörelser/aktivism, idrottsklubbar, intresseorganisationer, kårer eller annan typ av ideell organisering. Gemensamt är ett starkt engagemang!

Datum och orter:
7 maj – Stockholm
14 maj – Göteborg
21 maj – Växjö
28 maj – Umeå
3 juni – Malmö

Läs mer om maktbruncherna här.

Fred med och på jordenDen 5 juni bjuder SweQ, Östersjöfred, Gröna Kvinnor och IKFF in till en eftermiddag under rubriken Fred med jorden och på jorden – Kvinnors budskap. Det blir tal, samtal, musik och utställning på församlingshemmet i Valö. Välkomna!

Programmet genomförs med anledning av att det är Världsmiljödagen.

Mer information om program och anmälan finns här.

Kontakt och frågor: info@sweq.se.

 

Konferens: Porren – elefanten i rummetDet är avgörande att prata om pornografi i samtal om ungas sexuella och reproduktiva hälsa, våldtäkt och mäns våld mot kvinnor. Den 7 juni arrangerar Unizon en nationell heldagskonferens om porrens påverkan på folkhälsan och sexualiteten.

HUVUDTALARE
Gail Dines, professor Wheelock College, Boston – Hur porrindustrin kapat vår sexualitet
Maria Ahlin, författare till boken Visuell drog och aktiv i Freethem – Ungas konsumtion av porr och hur det påverkar ungas hälsa
Caroline Engvall, författare och journalist – Sexualbrott mot barn – vad spelar porren för roll?

UPPFÖLJANDE PANELER
Så kan män ta ansvar – med Peter Söderström, sociolog och jämställdhetsexpert, Gender equality vision, Musse Hasselvall, programledare, Peter Svensson, Juventas ungdomsjour

Hur kan vi arbeta med porren ur ett folkhälsoperspektiv med unga? – med Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg Trollhättans kommun, Tess Mellberg, lärare i livskunskap, Meghan Donevan, projektledare Reality Check, Linnéa Claeson ,elitidrottare och grundare av Assholes online

Vad möter yrkesverksamma? – med Jonas Lönnroth, Kriminalvården, Nina Rung, kriminolog och barnrättsexpert, Mikis Kanakaris, verksamhetsutvecklare 1000 möjligheter och Locker room

Moderator för dagen: Ida Östensson.

Fullständigt program finns här.
Anmäl dig här senast 31 majKostnad: 750 kronor, i avgiften inkluderas lunch och fika.