Anna-priset 2017Idag öppnar ansökan till Anna-priset 2017. Anna-priset är ett stipendium som årligen delas ut till en person med ett filmprojekt om kvinnors rättigheter.

Priset grundades 2014 av vår medlemsorganisation WIFT – Women in Film and Television och UN Women n k Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s Kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier.

Med priset vill initiativtagarna bidra till att de historier som idag inte berättas ska bli berättade. Detta som ett led i att förverkliga FN:s konvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Anna-priset kommer att delas ut på Stockholms feministiska filmfestival, den 22 februari 2018. Stipendiet delas ut till en person med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form och organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål.

Ansök senast 20 december 2017. Fyll i din ansökan här.

Läs mer om WIFT och Anna-priset här.

 

Konferens om hedersrelaterat våldMiljöpartiet och Liberalerna i samarbete med Nätverket mot Hedersrelaterat Våld och Kvinnors Rätt arrangerar den 22 november en konferens i riksdagen för att stödja kvinnors organisering och arbetet mot diskriminering och våld i hederns namn.

Hur kan vi förebygga den diskriminering i hederns namn som berör över 100.000 ungdomar i Sverige? Konferensen “Min oskuld är inte din heder – II” tar upp frågan om Vilka möjligheter och ansvar har de mångkulturella religiösa samfunden? Det och många andra frågor diskuteras den 22 november. Medverkar gör bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Läs mer om konferensen här. Anmäl dig via här.

Läs mer om Nätverket mot hedersrelaterat våld här och om vår medlemsorganisation Kvinnors Rätt här.

Konferens i Uppsala: Exhausted Women – Exhausted WelfareI slutet av november arrangeras en nordisk konferens vid Uppsala Universitet med fokus på hur våra välfärdssystem utmanas och förvandlas, bland annat på grund av förändringar relaterade till kön och migration, och hur religiösa aktörer interagerar med dessa förändringar.

Konferensen Exhausted Women – Exhausted Welfare, Religion and minorities in the transformations of gender and welfare, arrangeras av The International Society for the Research and Study of Diaconia och Christian Social Practice. ReDi är en internationell organisation för intressenter av studier och forskning gällande kyrkors bidrag till social verksamhet och hälsovård. Konferensen är en tvådagarskonferens på engelska och tar plats vid Centrum för forskning om religion och samhälle på Uppsala Universitet. Konferensen riktar sig till både forskare och praktiker inom välfärdsområdet.

Läs mer och anmäl dig här.

Klara K-dagen 2017Den 27 november arrangeras Klara K-dagen 2017 i Stockholm: Jämställdheten är här – om du vill ha den.

Klara K-dagen 2017 samlar makthavare, experter och opinionsbildare för att hålla samtal om mod, jämställdhet och ett inkluderande ledarskap. Vi träffar bland andra Sigríður María Egilsdóttir, Alice Bah KuhnkeAgnes WoldAnna SernerPer Granqvist och Yvonne Skattberg.

Det blir också en sprakande prisutdelning där årets förebilder uppmärksammas. Dagen avslutas med mingel.

Läs mer om Klara-dagen 2017 och anmäl dig här. Pris: 1250 kr/person, exkl moms.

När kommer arbetslivsreformen som löser livspusslet?S-studenter och Tankesmedjan tiden samarrangerar ett lunchsamtal om utökade friheter inom arbetslivet den 27 november.

Allt fler mår dåligt av sina arbeten. Sjukskrivningarna och den fysiska och psykiska ohälsan ökar. Särskilt tydligt är det bland personer i arbetaryrken och bland kvinnor. Samtidigt som fler mår allt sämre förväntas vi jobba allt mer och vara mer flexibla. Men är arbete ett självändamål? Är det inte på tiden att vi utvidgar människans frihet ytterligare snarare än att begränsa den?

Deltagare: Ingela Thalén (S), tidigare arbetsmarknads- och socialminister, Nasra Ali, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet och Hanna Finnmo, förbundssekreterare TCO.

Moderator: Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden.

Anmälan är kostnadsfri men obligatorisk via den här länken.

De bjuder på lunchwrap (ange i anmälan om veg/vegan) och dryck från kl 11.30.