Praktisera på Sveriges Kvinnolobby!Vill du arbeta för kvinnors rättigheter? Sveriges Kvinnolobby söker två praktikanter till kansliet i Stockholm under höstterminen 2018. En praktikplats rör organisationens löpande arbete och en rör arbetet inför konferensen Forum Jämställdhet. Välkommen att söka senast 15 april!

Sveriges Kvinnolobby är ett paraply för kvinnoorganisationer i Sverige. Vi samlar ett 50-tal organisationer som tillsammans arbetar för kvinnors fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Verksamheten utgår från FN:s Kvinnokonvention (CEDAW) och Handlingsplanen från Peking (BPfA). Varje år arrangerar vi konferensen Forum Jämställdhet som handlar om hur ett jämställdhetsperspektiv kan integreras i alla delar av en verksamhet. Inför höstterminen söker vi två praktikanter.

Praktikplats nr 1 – Sveriges Kvinnolobbys löpande arbete

Som praktikant hos Sveriges Kvinnolobby är du delaktig i organisationens löpande verksamhet, projekt och påverkansarbete för kvinnors rättigheter. Under praktiken får du bland annat arbeta med kommunikation och kampanjer, seminarier, medlemskontakter och uppgifter som rör vårt medlemskap i European Women’s Lobby. Praktiken ger en inblick i kvinnorörelsen och det svenska och europeiska jämställdhetsarbetet.

Kvalifikationer:

 • Engagemang för kvinnors mänskliga rättigheter
 • Kunskap om jämställdhetsfrågor
 • Kunskap i kommunikation, webb och sociala medier
 • Kan uttrycka dig väl i skrift
 • Goda kunskaper i engelska
 • Erfarenhet av föreningsliv/ideell verksamhet är önskvärt

Praktiken är oavlönad och bör vara en del av din utbildning. Välkommen med CV och personligt brev senast den 15 april till info@sverigeskvinnolobby.se.

Praktikplats nr 2 – Forum Jämställdhet

Forum Jämställdhet är en årligen återkommande nationell konferens med fokus på hur ett jämställdhetsperspektiv kan integreras i alla delar av en verksamhet. Vi vänder oss till chefer, politiker och experter i offentlig och privat sektor. Forum Jämställdhet är vårt sätt att fördjupa kunskaper om jämställdhet och flytta fram positionerna för jämställdhet i hela landet. Nästa konferens genomförs i Luleå den 30-31 januari 2019.

Som praktikant är du delaktig i alla delar av förberedelserna inför konferensen. Du får även en inblick i jämställdhetspolitiken, offentlig förvaltning och fördjupning i aktuella samhällsfrågor ur ett jämställdhetsperspektiv. Du kommer under din praktik få möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtida arbetsliv.

Exempel på arbetsuppgifter

 • Arbete med utmärkelsen Svenska Jämställdhetspriset som delas ut under konferensen
 • Kontakt med talare, deltagare och konferensanläggning. (Vi har över 100 medverkande talare varav flera ministrar, forskare och tongivande jämställdhetsexperter.)
 • Förberedelser av programpunkter så som debatter, panelsamtal och föreläsningar
 • Kommunikations- och marknadsföringsinsatser

Kvalifikationer

Vi tror att praktikplatsen är meningsfull för dig som läser samhällsvetenskaplig inriktning mot exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi, genusvetenskap eller kommunikation. Det är meriterande om du har…

 • Engagemang för och kunskap om jämställdhet och kvinnors rättigheter
 • Erfarenhet av att arbeta med kommunikation så som hemsidor och sociala medier
 • Erfarenhet av att ha organiserat möten eller event

Praktiken är oavlönad och bör vara en del av din utbildning. Efter avslutad praktik får du möjlighet att delta på konferensen som genomförs den 30-31 januari i Luleå. Välkommen med din ansökan och CV till info@forumjamstalldhet.se senast den 15 april. Mer om konferensen.

För frågor om praktikplatserna:
Tel: 08-33 52 47
info@sverigeskvinnolobby.se eller info@forumjamstalldhet.se

Vi söker demokratiambassadörer i Stockholm, Malmö och Göteborg!Vill du vara Sveriges Kvinnolobbys demokratiambassadör och bidra till att fler utrikes födda kvinnor gör sina röster hörda i valet 2018? Just nu letar vi demokratiambassadörer i Stockholm, Malmö och Göteborg till projektet RÖSTRÄTT! 

Vi söker kvinnor och tjejer i Stockholm, Malmö och Göteborg, du får gärna prata flera språk! Som demokratiambassadör är du med och sprider information, tillvaratar och bidrar med engagemang! Målet är att fler utrikes födda kvinnor ska göra sina röster hörda i valet den 9 september!

Dina uppgifter som demokratiambassadör:

 • Delta i utbildning om demokrati, jämställdhet och valet
 • Hålla informationsaktivitet (minst en innan valet)
 • Sprida vårt informationsmaterial

Informationsaktiviteterna får gärna hållas i ett sammanhang där du redan brukar vara t.ex. föreningar, träffar och liknande. (Resor och utlägg kommer att ersättas och du får ett symboliskt arvode.)

Är du intresserad? Beskriv kort vem du är och i vilken organisation/vilket sammanhang du vill hålla en informationsaktivitet och skicka till: malpuri.groth@sverigeskvinnolobby.se.

I 99 år har kvinnor haft rösträtt – Det är dags för alla kvinnor, oavsett postnummer, att nyttja den!

Läs mer om projektet RÖSTRÄTT här.

Fokusgrupp för nyanlända med Svenska med BabySvenska med Baby ska ha fokusgrupper för nyanlända, som bott i Sverige 1-4 år (ungefär) och har flyttat hit med barn/fått barn under sin första tid i Sverige. Grupperna ska genomföras 21 och 22 mars.

Fokusgruppen kommer att handla om de svårigheter man möter som nyanländ förälder i Sverige och vad som skulle behövas för att underlätta för målgruppen.

Grupperna kommer genomföras på svenska, engelska och spanska och Svenska med baby bjuder på mat, fika och en biobiljett.

Kontakta Jessica Skenderi vid intresse: jessica@svenskamedbaby.se.

Läs mer om Svenska med Baby här.

Seminarium: stater mot kvinnors rättigheterRiksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i hederns namn bjuder i samarbete med Varken hora eller kuvad med flera in till seminariet STATER MOT KVINNORS RÄTTIGHETER i riksdagen den 22 mars.

Kvinnorättsaktivister från Turkiet, Yemen, Iran och Amnesty har bjudits in för att lyfta kvinnors situation – hur det är att leva som kvinna under kvinnoförtryckande lagar och den kampen som kvinnor för i olika delar av världen.

Medverkande: Nurten Ozkoray, Forskare i sociologi och journalist, om kvinnors situation i Turkiet, Chnoor Maki, Student och kvinno – och barnrättsaktivist, om kvinnors och barns situation i Iran och Kurdistan, Hana Al-Khamri, Kvinnorättsaktivist från Yemen, om kvinnors situation i Yemen och Saudiarabien, Katarina Bergehed, Sakkunnig inom kvinnors rättigheter för Amnesty, om kvinnors situationer i bl.a. Syrien samt i Afrikanska och Nordafrikanska länder.

Politisk panel: Birgitta Ohlsson (L), Ewa Thalén Finné, Andre vice talman (M), Amineh Kakabaveh (V), Ulrika Modéer, Statssekreterare (MP). Moderator: Johanne Hildebrandt, Journalist.

Seminariet genomförs på både engelska och svenska.

Anmälan sker senast onsdag 21/3 kl. 15 till amineh.kakabaveh@riksdagen.se. Kom gärna 30 minuter innan för att hinna gå igenom riksdagens säkerhetskontroll.

Här hittar du inbjudan.

Nordens dag firas i StockholmDen 23 mars bjuder Föreningen Norden in till firande av Nordens dag på Centralstationen i Stockholm. Temat är “Ett norden för alla”.

Under firandet medverkar bland annat utrikesminister Margot Wallström, Jan Eliasson, Björn Ranelid, Make Equal, Ensamkommandes förbund och Svenska med baby.

Kl. 16.05 hålls ett samtal om nordisk jämställdhet på export och om det finns initiativ i Norden som kan föras fram som ett svar på #MeToo. Medverkar gör Ebba Witt Brattström ( Professor vid Helsingfors Universitet), Kristina Wicksell (Make Equal) och Fredrik Bondestam (NIKK).

Här hittar du programmet i sin helhet.

Här hittar du mer information om firandet, och här finns ett facebook-event.