Rapportsläpp: Vad krävs för att säkra födande kvinnors trygghet?Sveriges Kvinnolobby har granskat regeringens satsningar på förlossningsvården och följt upp dessa i utvalda landsting. Välkommen till rapportsläpp och samtal om hur vi säkrar personalens arbetsvillkor och födande kvinnors trygghet i Landstingshuset i Stockholm den 13 december.

Under året har den ansträngda och underdimensionerade förlossningsvården stått i centrum för samhällsdebatten. Kvinnor protesterar mot att de inte får plats eller tillräckligt stöd under förlossningen och barnmorskor vittnar om en ohållbar arbetssituation. Inför nästa år gör både regeringen och Stockholms läns landsting efterlängtade satsningar på förlossningsvården. Men vad går pengarna till?

Sveriges Kvinnolobby har granskat hur satsningarna används. Resultaten visar att barnmorskor får allt fler gravida och födande kvinnor att ta hand om. Samtidigt sjunker antalet förlossningsplatser och tiden kvinnor får stanna på BB, och allt för många drabbas av bristningar och komplikationer som skulle kunna undvikas.

Vad krävs för att vända utvecklingen? Hur kan styrningen av medlen förbättras? Välkommen till rapportsläpp och samtal om hur vi säkrar personalens arbetsvillkor och födande kvinnors trygghet och hälsa!

Medverkande:
SANNA FRANSSON, planeringschef hos socialminister Annika Strandhäll, S
CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL, socialpolitisk talesperson, M
HANS KARLSSON, avdelningschef vård och omsorg, SKL
ELLA BOHLIN, landstingsråd med ansvar för kvinnosjukvård, Kd
ERIKA ULLBERG, oppositionslandstingsråd, S
CLARA BERGLUND, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby
Moderator: ANNIE REUTERSKIÖLD

Anmäl dig här.

Läs rapporten Med rätt att föda här.

Gå med i facebook-eventet och läs mer om Sveriges Kvinnolobbys budgetgranskningar här.

Läs pressmeddelande med rapportens resultat och förslag här.

Forum Jämställdhet KarlstadSveriges Kvinnolobby arrangerar varje år Sveriges största jämställdhetskonferens – Forum Jämställdhet. Här får du inspiration, kompetensutveckling och möjlighet att nätverka med kollegor från hela landet.

Nästa års Forum Jämställdhet äger rum i Karlstad 6 till 7 februari. Värdskapet delas mellan Region Värmland och Karlstad kommun.

Programmet innehåller föreläsningar med intressanta talare, fördjupande seminarier och interaktiva verkstäder. Under konferensen offentliggörs också vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset. Läs mer om konferensen, program och anmälan här.

Stockholms Feministiska Filmfestival 2018Den 22-25 februari 2018 går den tredje upplagan av Stockholms feministiska filmfestival av stapeln!

Stockholms feministiska filmfestival syftar till att öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter. Dessutom bjuds det in till samtal, Face 2 Face med inbjudna regissörer och gäster, workshops, mingel med mera. Programmet släpps närmare festivalen men du kan redan nu köpa biljetter här.

Anna-priset kommer att delas ut på Stockholms feministiska filmfestival den 22 februari 2018. Stipendiet delas ut till en person med ett projekt med rörliga bilder som till innehåll, form och organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål. Läs mer om Anna priset här.

Håll utkik på hemsidan eller följ festivalen i sociala medier för senaste nytt!

  • twitter/sthlm_femfilm
  • instagram/sthlmfemfilm
  • facebook.com/sthlmfemfilm

Festivalen genomförs med stöd av Stockholms stad och Svenska Filminstitutet.