Feministisk stadsvandring i UppsalaDen 8 mars, 2 april, 10 maj och 7 juni arrangeras feministisk stadsvandring i Uppsala. Var med och upptäck staden ur ett nytt perspektiv.

Stadsvandringen startar utanför universitetshuset och går sedan vidare genom de centrala delarna av staden. Guidningen gratis och öppen för alla intresserade, ingen anmälan krävs.

Vandringen arrangeras av Centrum för genusvetenskap på Uppsala Universitet. Mer info om vandringen finns också på deras facebooksida.

FN:s Kvinnokommission i New YorkDen 13-24 mars är det dags för den 61:a upplagan av FN:s internationella toppmöte för kvinnors rättigheter – Commission on the Status of Women

Temat för årets Kvinnokommission är ekonomisk jämställdhet. Tillsammans med flera av våra medlemsorganisationer arrangerar Sveriges Kvinnolobby ett seminarium om jämställda löner. Dessutom ingår vår generalsekreterare Clara Berglund i den svenska delegationen som leds av jämställdhetsminister Åsa Regnér.


Utkast flyer CSW 2017ver2

Seminariet Underpaid and Undervalued – What a Way to Make a Living äger rum den 14 mars kl. 18.15-19.45. Medverkar gör bland andra Islands jämställdhetsminister, Arianna Rossi från ILO och den feministiska ekonomen Heidi Hartmann.

17022295_1946021242299964_5525405062725702853_n

Seminariet Prostitution – not a choice, not a job hålls den 15 mars kl. 13-15 på Svenska Kyrkan i New York. Bland de medverkande finns Julie Bindel, Gail Dines och Per-Anders Sunesson. Anmälan görs till: info@unizon.se.

 Här finns NGO-programmet och här finns det officiella CSW-programmet.

Träffar med MaktsalongenUnder våren bjuder vår medlemsorganisation Maktsalongen in till nätverksträffar för unga kvinnor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Växjö och Umeå.

Maktsalongen är ett feministiskt nätverk för unga kvinnor i ideella organsiationer. De finns i fem städer; Stockholm, Göteborg, Umeå, Malmö och Växjö. På årets första träff fokuserar de på att lära känna varandra och utforska vad nätverket ska göra tillsammans under 2017.

Maktsalongens nätverk är till för dig som:
– Är ung (17-29 år ish)
– Identifierar dig som kvinna/tjej
– Är engagerad i ideella organisationer eller rörelser. (Det kan exempelvis vara idrottsklubbar, kulturföreningar, politiska ungdomsförbund, kårer eller aktivistiska rörelser.)
– Vill träffa andra coola kvinnor som också har ett starkt engagemang, men kanske i ett annat sammanhang.

Anmäl dig senast tre dagar innan träffen via länken som du hittar i FB-eventet. Deltagaravgift: 100 kr.

Facebookevent för träffarna:
Maktsalongen Malmö | 21 mars
Maktsalongen Sthlm | 30 mars
Maktsalongen GBG | 6 april
Maktsalongen Växjö | 13 april
Maktsalongen Umeå | 27 april

Läs mer om Maktsalongen här. Frågor? Posta i eventet eller maila zipppora@maktsalongen.se.

Med lagen som verktyg – kurs för ideella organisationerFör att stödja civilsamhällets förutsättningar att arbeta för lika rättigheter och möjligheter och mot diskriminering bjuder Diskrimineringsombudsmannen (DO), i samverkan med Sensus studieförbund och lokala antidiskrimineringsbyråer, in till kursen Med lagen som verktyg.

Civilsamhället spelar en avgörande roll i arbetet för de mänskliga rättigheterna, men många föreningar saknar kunskap och verktyg för detta arbete. Kursen som anordnas av DO riktar sig till organisationer som vill lära sig mer om:

  • Vad det lokala civilsamhället kan göra för att motverka diskriminering.
  • Hur diskrimineringslagen och annan lagstiftning kan användas i arbetet för att främja lika rättigheter och möjligheter.
  • Möjligheter till lokal samverkan i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering.

Kursen riktar sig främst till dig som är anställd, förtroendevald eller aktiv medlem i en lokal eller regional förening, i ett fackförbund på lokal nivå, i ett nätverk eller en aktionsgrupp i det civila samhället, och som vill arbeta aktivt med att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Du som deltar bör känna till om och hur din organisation arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter.

Läs mer och anmäl dig här.

Praktikplats på Sveriges Kvinnolobbys kansliSveriges Kvinnolobby söker en praktikant till hösten, med placering på kansliet i Stockholm. Som praktikant hos oss medverkar du i den löpande verksamheten och är delaktig i organisationens projekt. Välkommen med din ansökan senast 16 april.

Sveriges Kvinnolobby samlar 46 medlemsorganisationer som tillsammans arbetar för att stärka kvinnors position i samhället. Vi arbetar för att integrera ett feministiskt perspektiv i alla politiska, ekonomiska och sociala sammanhang och vänder oss främst till beslutsfattare och makthavare.

Praktikplatsen hos oss innebär bland annat kommunikations- och påverkansarbete, medlemskontakt och uppgifter som rör vårt medlemskap i European Women’s Lobby. Hos oss får du en inblick i kvinnorörelsen och det svenska och europeiska jämställdhetsarbetet.

Kvalifikationer:

  • Engagemang för kvinnors mänskliga rättigheter
  • Kunskap om genusfrågor
  • Kunskap i kommunikation, webb och sociala medier
  • Kan uttrycka dig väl i skrift
  • Goda kunskaper i engelska
  • Erfarenhet av föreningsliv/ideell verksamhet är önskvärt

Välkommen med ansökan och CV senast 16 april till: info@sverigeskvinnolobby.se.

Praktiken är oavlönad och bör vara en del av din utbildning.

För mer information kontakta Sveriges Kvinnolobbys kansli:
08-33 52 47
info@sverigeskvinnolobby.se