Ansökningsperioden för Fredrika Bremer Förbundets stipendierUnder perioden 16 januari-1 mars 2017 är det möjligt att ansöka om medel ur stiftelser som förvaltas av Fredrika Bremer Förbundet. Ansökan görs enligt instruktion och på blankett som finns att ladda hem på förbundets hemsida.

Fredrika Bremer Förbundet delar årligen ut medel ur ett antal stiftelser som förvaltas av förbundet. Som anrikt jämställdhetsförbund har Fredrika Bremer Förbundets stiftelser under åren mottagit donationer från personer som engagerat sig i jämställdhetsfrågan. Stipendierna delas ut till ensamstående, bildade kvinnor i olika åldrar enligt bestämda kriterier formulerade av donatorerna.

Ett av stipendierna som går att söka är en veckas vistelse i Nannylund på Apelrydsskolan i Båstad. Under fem veckor i juli och augusti kan ensamstående, bildade kvinnor ansöka om en veckas kostnadsfri vistelse. Varje vecka erbjuds en jämställdhetsföreläsning. Den sista veckan är en särskild programvecka med ytterligare aktiviteter, så som matlagningskurser, yoga och konstkurser.

– Nannylundsveckorna är unika i sitt slag och samlar kvinnor från hela landet med spridd ålder och bakgrund. Det är en häftig mötesplats och ett viktigt tillfälle för rekreation och inspiration för de som deltar. En tidigare deltagare kallade det för ”feministkollo”, ett bra betyg på verksamheten tycker jag, säger Louise Lindfors, ordförande i Fredrika Bremer Förbundet.

Under Nannylund anordnas jämställdhetsföreläsningar varje vecka. Bland föreläsarna återfinns Lars Jalmert, professor och maskulinitetsforskare, Christina Knight, författare till boken Mad Women, om jämställdhet i reklambranschen, och Torbjörn Messing, etablerad jämställdhetskonsult med uppdrag i Sverige och internationellt.

– Det är en fantastisk möjlighet att vi i Fredrika Bremer Förbundet kan erbjuda så kunniga föreläsare inom jämställdhet, häri ligger ju vårt viktigaste uppdrag, säger Louise Lindfors.

Läs mer och ladda ner ansökningsblankett här.

Unizon lanserar feministisk våldspreventionsguideVår medlemsorganisation Unizon lanserar Sveriges första feministiska våldspreventionsguide med tips på hur jourer kan arbeta förebyggande mot mäns och killars våld. Välkommen till lansering och samtal om samverkan i Stockholm den 21 februari!

Stöd, kontakt och samverkan med kommuner och andra samhällsaktörer, myndigheter och organisationer är avgörande nycklar i det långsiktiga våldsförebyggande arbetet. Jourerna har kunskap om mäns våld och är experter på att stötta. Tillsammans med med ett flertal jourer med spjutspetskompetens inom våldsförebyggande arbete har Unizon tagit fram Sveriges första feministiska våldspreventionsguide.

Den 21 februari lanseras materialet. I samband med detta hålls ett samtal om hur vi arbetar tillsammans för att förebygga mäns och killars våld. Medverkande: Jonna Nilsson, verksamhetsansvarig Juventas Ungdomsjour och Kari Rooth, samordnare kvinnofrid, Södertälje Kommun berättar om samverkan mellan kommun och ungdomsjour i ett samtal lett av Olga Persson, generalsekreterare Unizon.

Anmäl dig senast den 20 februari till info@unizon.se. Lättare plockmat och alkoholfri dryck serveras.

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna arbetar varje dag med stöd, skydd, prevention och påverkan utifrån en kunskap om hur våld, genus och makt hänger ihop. Unizons jourer har arbetat förebyggande mot mäns våld ända sedan förbundet bildades för över 20 år sedan. Genom att hantera konsekvenserna av mäns våld har kunskapen om hur mäns våld går att förebygga vuxit fram.

Konferens: Män måste ta ansvar för våldet mot kvinnorTensta kvinno- och tjejjour bjuder in till konferens om hur vi stoppar mäns våld mot kvinnor. Välkomna till Blå Huset i Tensta den 21 februari.

Män i Tensta har ansvar för att stoppa kontroll och våld mot kvinnor i Tensta. Det är en avgörande fråga för samhällets utveckling. Vad vill och gör Stockholms stad? Vad säger forskningen? Vad säger lagen? Vad kan vi tillsammans göra för att skapa ett jämställt Tensta? Kom och lyssna till politiker och ledande experter. Delta i diskussionerna och kom med bra idéer. Var med och skapa jämställda mötesplatser.

Medverkande: Ann-Margret Livh, bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad, Devin Rexvid, fil.dr. i socialt arbete & projektledare i GAPF, Claes Borgström, advokat & tidigare JämO, Carina Ohlsson, S-kvinnor, Cecilia Elving, Liberala
kvinnor, Guluzar Tarhan Selvi, VHEK, Sahra Bargadle, Tensta kvinno- och tjejjour. Moderator: Gertrud Åström, jämställdhetsexpert.

Anmäl dig senast 16 februari till gertrud.astrom@telia.com.

Tensta kvinno- och tjejjour erbjuder skydd för kvinnor och barn som utsatts för våld. Stöd ges på svenska, engelska, ungerska, somaliska, ryska, ukrainska, turkiska, arabiska, finska och tigrinja.

Stockholms feministiska filmfestival80 procent av biofilmerna är gjorda av män. Stockholm feministiska filmfestival pågår den 2-5 mars. Under fyra dagar visas filmer av kvinnliga filmskapare från hela världen i syfte att öka jämställdheten.

Stockholms feministiska filmfestival har granskat bioutbudet under 2016. Av alla filmer som visades på bio i Sverige under förra året var 80 procent regisserade av män. Läs mer om granskningen här.

Stockholms feministiska filmfestival vill ändra på detta! Genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter vill de öka jämställdheten i filmbranschen.

Festivalen pågår 2-5 mars på biograferna Zita, Sture och Park i Stockholm. Mer om festivalen, program och biljetter hittar du på deras hemsida.

Här finns ett facebookevent för evenemanget.

Kvinnors Byggforum tar tempen på jämställdheten i branschen!Hur jämställd är egentligen samhällsbyggnadsbranschen? Vår medlemsorganisation Kvinnors Byggforum tar tempen på branschen – hur ser det ut idag och vad är nästa steg?

Hur långt har vi egentligen kommit med jämställdheten? Vilka normer och strukturer är det som påverkar jämställdhetsutvecklingen? Välkommen till en kväll då Kvinnors Byggforum tar tempen på jämställdheten i samhällsbyggnadsbranschen!

Program
17:00 – 18:00 Inledning och bakgrund
18:00 – 18:30 Paus
18:30 – 20:00 Föreläsningar med Malin Åberg Wennerholm, programansvarig på KTH Arkitekturskolan och Tina Karrbom Gustavsson, docent i projektkommunikation och avdelningschef på KTH. Mer information om resterande talare kommer senare.

Samtalet äger rum hos FFAR, Forum för arkitektur.

Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Anmäl dig här. Frågor? Maila info@kvinnorsbyggforum.org.

Se facebookeventet och Kvinnors Byggforums hemsida för mer info.