Jämställt föräldraskap i Norden

Sveriges Kvinnolobby bedriver ett projekt som kartlägger föräldraförsäkringen i nordiska länder och undersöker hur de påverkar mäns uttag och kvinnors arbete. Nordisk information för kunskap om kön, NIKK släppte nyligen faktabladet Föräldraskap, våldsprevention och maskulinitetsnormer där vi intervjuas om projektet.

Manifestation för aborträtt på Irland 23 majDen 25 maj är det dags för folkomröstning om fri abort på Irland. Den 23 maj hålls en demonstration i Stockholm för att visa solidaritet för kvinnorörelsens och kvinnor kamp på Irland. Kom och delta!

Idag är Irlands abortlagstiftning en av de strängaste i världen. Att genomgå abort är i princip helt förbjudet, förutom om det föreligger en ”verklig och substantiell risk” för kvinnans liv. Annars kan straffet bli upp till 14 års fängelse. I många år har kvinnorörelsen kampanjat för fri abort i landet, och de senaste opinionsmätningarna visar att förslaget har starkt stöd bland befolkningen.

Info om manifestationen:

Samtling på Sergels torg kl 15:00. Vid 15:30 går tåget mot ambassaden som ligger på Hovslagargatan 5 (bakom Grand Hotell). Ambassaden stänger kl 16:00. Därefter går tåget tillbaka till Sergels trg där det blir tal och appeller.

Manifestationen arrangeras av Socialistiska Feminister mfl. Läs mer här.

 

Demokratiambassadörer intervjuas om Rösträtt

Just nu pågår utbildning av demokratiambassadörer i vårt projekt Rösträtt runt om i Stockholm, Malmö och Göteborg. Läs intervju med några av deltagarna i projektet.

Namninsamling: Tillåt abort på Irland

Den 25 maj kommer Irland folkomrösta om att upphäva tillägget från 1983 som förbjuder abort under nästan alla omständigheter. En namninsamling har startats som syftar till att visa stöd för de som kampanjar för att riva upp förbudet och säkerställa trygga aborter.

Öppet brev till Civiliminister Ardalan Shekarabi

Nyligen tillsattes nya ledamöter i Sveriges delegation i arbetet med Agenda 2030. Det finns dock fortfarande ingen representant från rörelsen för flickors och kvinnors rättigheter. Sveriges Kvinnolobby och andra företrädare inom kvinnorörelsen har skrivit ett öppet brev till Civiliminister Shekarabi om att det är hög tid att bjuda in kvinnorörelsen och säkerställa jämställdhetskompetensen i arbetet för hållbar utveckling.

Högre pensioner nu!

Varje torsdag samlas vår medlemsorganisation Tantpatrullen på Mynttorget utanför riksdagshuset för att demonstrera.

Säkerställ kvinnors trygghet och tillgänglighet den 9 september!

Inför valet den 9 september 2018 kräver Sveriges Kvinnolobby, Tantpatrullen, Kvinnlig prioritet, KSAN, Varken hora eller kuvad, Unizon och IKF-förbundet att landets alla kommuner och Polismyndigheten säkerställer tryggheten och tillgängligheten för kvinnor och tjejer i och kring vallokalerna.

Agora 2018- Young feminist summer camp

Ansökan är nu öppen till den fjärde upplagan av European Women’s Lobbys (EWL) program Agora som kommer hållas i Bryssel mellan 29 augusti och 2 september.

VI SÖKER VIKARIERANDE KOMMUNIKATÖR

Sveriges Kvinnolobby söker en kommunikatör som kan underhålla och utveckla våra plattformar och kanaler, både i den ordinarie verksamheten och i arbetet med Sveriges största jämställdhetskonferens – Forum Jämställdhet – som vi arrangerar varje år. Välkommen med din ansökan senast den 15 maj!

Chimamanda Ngozi Adichie på besök i Sverige

Den världsberömda författaren Chimamanda Ngozi Adichie besökte förra veckan Sverige. Elever på Fryshusets gymnasium i Stockholm, som läst och diskuterat hennes bok Alla borde vara feminister, fick chansen att träffa författaren och ställa frågor om boken och feminism.