Fadimedagen: Malmö,Uppsala och StockholmUnder Fadimedagen 2019 anordnar flera av våra medlemsorganisationer olika evenemang för att hedra minnet av Fadime Şahindal och för att uppmärksamma arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

 

Malmö 19 januari

Varken hora eller kuvad anordnar en paneldiskussion där olika personer som är aktiva i kampen mot hedersförtryck kommer att ha en paneldebatt. Om du vill läsa mer och anmäla dig till evenemanget kan du göra det här.

Stockholm 20 januari

Den årliga Fadimegalan anordnas av GAPF från 15.00-17.00. Här kan du läsa mer och anmäla dig.

Stockholm 21 januari

Roks och Terrafem anordnar en konferens i Fadimes ära där föreläsarna utgörs av en grupp tongivande feminister som tillsammans besitter en bred kunskap om mäns våld mot kvinnor. Om du vill läsa mer om konferensen och anmäla dig kan du göra det här.

Uppsala 21 januari

Kransläggning 12.00-13.00 på Fadimes grav med GAPF och andra organisationer. Läs här för mer information.

Stockholm 23 januari

Varken hora eller kuvad anordnar en debatt i Riksdagen som Riksdagens tvärpolitiska nätverk anordnar i samband med årsdagen hedersmordet på Fadime Sahindal. Är du intresserad av att gå på debatten? Då kan du anmäla dig här.

God jul önskar Sveriges Kvinnolobby

Kansliet är stängt mellan 22 december och 6 januari.

AKTIVISTKIT – FÖR DIG SOM VILL FÖRÄNDRA

Idag lanserar vi Aktivistkitet, en digital kunskapsbank för den som vill utveckla eller påbörja sitt politiska engagemang.

En budget som hotar jämställdheten

Inför onsdagens budgetomröstning har Moderaterna och Kristdemokraterna lagt fram en budget tillsammans. I sin budget vill Moderaterna och Kristdemokraterna lägga ned Jämställdhetsmyndigheten och förstärka jobbskatteavdraget. Det är två åtgärder som är direkt skadliga för jämställdheten.

Fredrika Bremer Förbundet söker projektledare på deltid

Sveriges Kvinnolobbys medlemsorganisation Fredrika Bremer Förbundet söker en projektledare på 20 % till Apelrydsseminariet.

BLACK FRIDAY – EN SVART MINNESDAG FÖR SUFFRAGETTERNA

Fredagen den 23 november, firar butiker och varuhus Black Friday med sena öppettider och erbjudanden. Men den ursprungliga Black Friday handlade inte om konsumtion, utan om kampen för kvinnors demokratiska rättigheter.

Motion för ett förbud mot Surrogatmödraskap

Idag lägger Amineh Kakabaveh fram en motion för att aktivt förbjuda surrogatmödraskap i Sverige och för att Sverige ska verka för ett globalt förbud i FN.

Man döms för oaktsam våldtäkt efter strypgrepp

Idag skriver Dagens Juridik om den första domen med den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt”. Här kan du läsa vår kommentar på domen.

UTTALANDE INFÖR FN:S 63:e KVINNOKOMMISSION

Nu kan du läsa Sveriges Kvinnolobbys uttalande inför Kvinnokommissionen 2019!

Inför åldersgräns för internetporr!

Rapporten Svenskarna och internet 2018 visar att barns användande av internet har ökat. 89 procent av alla 10 till 11-åringar använder internet dagligen. Det de möter är ett internet där porren finns två klick bort, utan åldersgräns och där den lagstiftning vi har för att barn inte ska utsättas för porr hittills inte applicerats.