PRESSMEDDELANDE: Kvinnorörelsen välkomnar Sveriges och Frankrikes offensiv mot prostitution

På internationella kvinnodagen 8 mars offentliggjordes att Sverige och Frankrike kommer att ta gemensamma krafttag för att avskaffa prostitution. Kvinnorörelsen i Sverige, Frankrike och internationellt välkomnar det efterlängtade beskedet. I en debattartikel i Svenska Dagbladet meddelar Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att länderna har kommit

Kvinnor jobbar gratis 54 minuter om dagen

Idag offentliggjordes det nya klockslaget: Kvinnor jobbar nu gratis i 54 minuter varje dag. Det är fyra minuter kortare än förra året men långt ifrån jämställt. Med denna takt har vi jämställda löner om 25 år. Så länge kan vi inte vänta. Dags för #lönheladagen!

Kvinnorättsorganisationer i 18 länder kräver globalt förbud mot surrogatmödraskap 

Klockan 14.00 svensk tid på måndagen offentliggjordes ett globalt uttalande som kräver att FN ska verka för ett förbud mot surrogatmödraskap, eller det som i uttalandet kallas uthyrning av livmödrar. Bakom uppropet står hundratals kvinnorättsorganisationer från 18 länder och fyra världsdelar.

Pressmeddelande: Jönköping är värdstad för Forum Jämställdhet 2020

Nu står det klart att Jönköping tar emot Sveriges största jämställdhetskonferens 2020.
– Vi är hedrade över att Jönköping kommer att stå värd för detta fina arrangemang och ser det som en stor förmån att vi får möjlighet att ta emot inspiration och kunskap från hela landet för att utveckla vårt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson.

Nytt manifest: Inkludera kvinnohandel i SRHR-politiken!

Sveriges Kvinnolobby lanserar ett manifest för en feministisk definition av kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, SRHR!

Medlingsinstitutet visar bara halva sanningen om kvinnors och mäns löner

Enligt Medlingsinstitutets årliga rapport är löneskillnaden mellan kvinnor och män 4,3 procent. Myndigheten förklarar skillnaden med att kvinnor och män finns i olika yrken. Men det är bara halva sanningen. En viktig förklaring är också att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Nya beräkningar från expertgruppen Lönelotsarna visar att lönerna i kvinnodominerade yrken i genomsnitt är hela 14 procent lägre än i andra jämförbara yrken.

Partierna har glömt bort jämställdheten – Kvinnolobbyns krav inför valet

Riksdagspartierna har glömt bort jämställdhet i valrörelsen. Det menar Sveriges Kvinnolobby som idag presenterar sina valkrav. Organisationen kräver att löner och villkor ska förbättras i vård och omsorg så att fler vill och orkar jobba i välfärden och att polisen ska inrätta särskilda enheter som spanar, utreder, förebygger och ingriper mot kvinnofrids- och sexualbrott.

Regeringens budgetsatsningar efter #metoo riskerar att missa målet

I vårbudgeten finns efterlängtade satsningar för att stoppa mäns våld mot kvinnor, men tyvärr riktas insatserna mestadels mot våld i relationer och privatliv. Regeringen tycks ha glömt att de sexuella trakasserier och övergrepp som #metoo avslöjat framförallt gäller arbetslivet. Sveriges Kvinnolobby efterlyser hårdare sanktioner mot arbetsgivare som inte följer lagen, och insatser för att bryta den strukturella ojämställdheten på arbetsmarknaden.

Kvinnor jobbar gratis 58 minuter om dagen

Lönegapet mellan kvinnor och män är 12 procent. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:02. Idag avslöjades det nya klockslaget vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm.

Svenska Filminstitutet vinner Svenska Jämställdhetspriset 2018

Nu står det klart att Svenska Filminstitutet tar hem Svenska Jämställdhetspriset 2018. I motiveringen lyfts organisationens långsiktiga arbete för en mer jämställd fördelning av filmstöd. På plats för att ta emot priset fanns Danial Brännström, cinematekschef.