Vi arbetar för kvinnors fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vill du vara med? In English

”Jag skulle vilja att vi börjar drömma om en plan för ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva.”

Så skriver den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie i boken Alla borde vara feminister. Boken är hennes personliga upprop för en feminism som angår oss alla. Texten är från början ett TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten »***Flawless«.

Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag har i samarbete med FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström gett Chimamanda Ngozi Adichies bok som gåva till alla elever i årskurs 2 på gymnasiet. Vår förhoppning är att Alla borde vara feminister ska bli en språngbräda för en diskussion om jämställdhet och feminism. Vi lever i en tid som så lätt ställer människor av olika bakgrund mot varandra. Vi vill agera för motsatsen.

Sveriges Kvinnolobby och våra samarbetsorganisationer höll en pressträff på Norra Real i Stockholm och berättade om det historiska initiativet att distribuera boken till alla landets gymnasieskolor. Där lästes bland annat delar av boken upp av Johanna Haegerström från Albert Bonniers Förlag och artisten Alina Devecerski. Chimamanda Ngozi Adichie själv medverkade genom en videohälsning till Sveriges gymnasielever.

Pressmeddelande vid lanseringen.

Debattartikel i Svenska Dagbladet med anledning av boksläppet.

Organisationerna bakom projektet vill uppmuntra lärare att ta upp Alla borde vara feminister i undervisningen. Efter lanseringen skickades en lärarhandledning kopplad till boken ut till landets skolor. Boken finns även som ljudbok, inläst av Katarina Wennstam. Målet är att genom boken ge ungdomar verktyg för att förändra samhället i jämställd riktning.

Lärarhandledning till Alla borde vara feminister.

Nyheten om lanseringen och boken har spritt sig världen över och bland annat Washington Post och The Guardian har uppmärksammat händelsen. Nedan finns ett axplock av de som uppmärksammat ”Alla borde vara feminister”.

Se en hälsning från Chimamanda Ngozi Adichie till Sveriges gymnasieelver:

Se Chimamanda Ngozi Adichies tal We should all be feminists: