Vi arbetar för kvinnors fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vill du vara med? In English

”Jag skulle vilja att vi börjar drömma om en plan för ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva.”

Så skriver den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie i boken Alla borde vara feminister. Boken är hennes personliga upprop för en feminism som angår oss alla. Texten är från början ett TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten »***Flawless«.

Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag har i samarbete med FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström gett Chimamanda Ngozi Adichies bok som gåva till alla elever i årskurs 2 på gymnasiet. Vår förhoppning är att Alla borde vara feminister ska bli en språngbräda för en diskussion om jämställdhet och feminism. Vi lever i en tid som så lätt ställer människor av olika bakgrund mot varandra. Vi vill agera för motsatsen.

Sveriges Kvinnolobby och våra samarbetsorganisationer höll en pressträff på Norra Real i Stockholm och berättade om det historiska initiativet att distribuera boken till alla landets gymnasieskolor. Där lästes bland annat delar av boken upp av Johanna Haegerström från Albert Bonniers Förlag och artisten Alina Devecerski. Chimamanda Ngozi Adichie själv medverkade genom en videohälsning till Sveriges gymnasielever.

Chimamanda Ngozi Adichie besökte svensk gymnasieklass!

Den 16 april 2018 besökte Chimamanda Ngozi Adichie en av alla skolklasser som fått boken. Adichie pratade om feminism och jämställdhet och svarade på elevernas nyfikna frågor.

Se inslag om skolbesöket i SVTs Kulturnyheterna.

Hör intervju med Adichie och elever i Sveriges Radios Kulturnytt.

Läs mer om skolbesöket i reportage i Dagens Nyheter.

PRESS

Nyheten om initiativet att ge boken till alla Sveriges gymnasieskolor spred sig över världen, här är ett axplock:

Pressmeddelande vid lanseringen.

Debattartikel i Svenska Dagbladet med anledning av boksläppet.

för lärare

Boken Alla borde vara feminister finns att beställa för lärare här. Gratis lärarhandledning finns att ladda ner här.

Se en hälsning från Chimamanda Ngozi Adichie till Sveriges gymnasieelver:

Se Chimamanda Ngozi Adichies tal We should all be feminists: