Vi arbetar för kvinnors fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. Vill du vara med? In English

DEMOKRATIFOLDRAR

Här hittar du lättläst information på olika språk om hur du gör för att rösta i Sverige.

SvenskaLätt svenskaArabiskaKurmanjiSorani | PashtoPersiskaSomaliskaTigrinska |

Ladda ner metodhandboken “Makt att forma samhället och sitt eget liv” här eller beställ ett tryckt exemplar från info@sverigeskvinnolobby.se.

”Om inte jag gör min röst hörd använder någon annan min tystnad”

”Det kan kännas som att min röst är en droppe i havet, men havet består ju av droppar”

RÖSTRÄTT syftar till att fördjupa demokratin och bidrog till ett ökat valdeltagande för utrikesfödda kvinnor i det nationella valet 2018.

Inför Europaparlamentsvalet den 26 maj 2019 har Sveriges Kvinnolobby lanserat metodhandboken “Makt att forma samhället och sitt egna liv” som innehåller tips och goda exempel för att öka valdeltagandet i områden och i målgrupper som vanligtvis har ett lågt valdeltagande. Metodhandboken riktar sig till kommuner, partier och civilsamhället. Metodhandboken finns att ladda ner här eller att beställa i tryckt form hos info@sverigeskvinnolobby.se.

Syftet med projektet RÖSTRÄTT är att öka valdeltagandet hos utrikesfödda kvinnor och ta tillvara deras samhällsengagemang. Vi vill verka för att utrikesfödda kvinnor ska få större makt att forma samhället och sina egna liv.

Under våren och sommaren 2018 arbetade Sveriges Kvinnolobby tillsammans med lokala samarbetsorganisationer, medlemsorganisationer, kommuner och andra civilsamhällesaktörer för att öka den demokratiska delaktigheten och valdeltagandet bland utrikesfödda. Vi anordnade 150 aktiviteter i 10 städer, vi pratade och diskuterade valet, jämställdhet och demokrati med över 14 000 utrikesfödda kvinnor och ca 18 5000 nåddes av vår demokratifolder.

Vårt hårda arbete, tillsammans med andra aktörer som arbetat för samma mål har nått stora framgångar i valet med ett höjt valdeltagande generellt och i synnerhet i områden med lägre valdeltagande än snittet och där det bor många utrikes födda.

Det är vi mycket stolta över.

Efter det nationella valet 2018 har ett 20-tal demokratiambassadörer träffats, besökt riksdagen, firat, utvärderat vårt gemensamma arbete, delat erfarenheter och spanat framåt för att fortsätta arbeta med utrikesfödda kvinnors delaktighet i samhället!

riksdagen

Arbetet har resulterat i en metodhandbok med handfasta tips och goda exempel för att öka valdeltagandet och öka den demokratiska delaktigheten i områden där valdeltagandet vanligtvis är lågt.

 

Om Metodmaterialet:

Metodmaterialet är en sammanställning av praktiska tips, erfarenheter och goda exempel från arbetet i projektet Rösträtt, finansierat av Svenska Postkodsstiftelsen, som mobiliserade över 100 demokratiambassadörer som anordnade över 140 aktiviteter i 10 städer och som nådde över 15 000 utrikesfödda kvinnor inför valet 2018!

Ladda ner metodhandboken här eller beställ ett tryckt exemplar från info@sverigeskvinnolobby.se.

 

IMG_E2050

 

AKTIVIST?

Vill du organisera dig, lära dig mer eller påverka samhället?

Kolla in vårt Aktivistkit!

 

akivistkit lansering

Bevakning

Här hittar du pressmeddelande från lanseringen av projektet.

Här hittar du när vår generalsekreterare Clara Berglund intervjuas i SR Ekot om lanseringen av Rösträtt.

Här hittar ni intervju med Rösträttsambassadörer i Vetlandaposten.

I Dagens ETCs pappersupplaga från den 16 mars intervjuas Malpuri Groth om varför det är viktigt att utrikes födda kvinnor röstar!

Lyssna när Malpuri Groth, projektledare för Rösträtt berättar i SR P4 om projektet Rösträtt och varför det låga valdetagandet är ett demokratiproblem.

Här hittar du när Malpuri Groth intervjuas i Dagens Arena om förslagen för att säkerställa kvinnors trygghet och tillgänglighet den 9 september.

Här kan du läsa om våra framgångar i Hufvudstadsbladet.

Vill du vara med och diskutera?

#val2018, #svpol, #postkodeffekten, #valvän

 


Finansieras av:

Utskrift