Flera personer har hört av sig till Reklamera angående en gigantisk reklambild med halvnakna kvinnor som suttit uppe i gallerian Nordstan i Göteborg. Det är underklädesbutiken Hunkemöller som marknadsför sig med bilden. Reklamera anmälde igår reklamen för könsdiskriminering till Reklamombudsmannen. Nu väljer Hunkemöller att dra tillbaka bilden och Nordstan har plockat ned den.

Sveriges Kvinnolobby driver sedan slutet av oktober initiativet Reklamera – mot könsdiskriminerande reklam. Reklamera har haft stort genomslag. Många hör av sig och skickar in könsdiskriminerande reklam. Reklamera anmäler sedan reklamen till Reklamombudsmannen och tar kontakt med företaget som står bakom. Flera reklamer har redan fällts och dragits tillbaka av dess annonsörer. Senast i raden är Hunkemöllers reklambild i Nordstan.

Hunkemöller har nu dragit tillbaka reklamen. De säger att de vill skapa intresse och inspiration inför sina butiksöppningar, men att de nu har insett att bilden inte passar den svenska marknaden. Hunkemöller vill inte att bilden ska uppfattas som stötande.

Nordstan har idag plockat ned bilden och för en dialog med Hunkemöller om fortsatt annonsering. Sveriges Kvinnolobby anser att reklamen är sexistisk och kvinnoobjektifierande.

”Det är jättebra att Hunkemöller och Nordstan agerar så snabbt och tar ner bilden. Reklam har en stor inverkan på våra värderingar och hur vi ser på kvinnor och män. Det är viktigt att motverka sexistiska bilder som upprätthåller en nedvärderande kvinnosyn”, säger Moa Egonson, projektledare för Reklamera.

För mer information kontakta:

info@sverigeskvinnolobby.se / 08-33 52 47

Kampanjens Facebooksida

Instagram: @reklamera