Kollektivtrafiken har blivit ett galleri för sexistisk reklam. På busshållplatsen, pendeltåget, perrongen och i tunnelbanan – överallt möts vi av reklam fylld av sexualiserade kvinnokroppar. Att ständigt matas med stereotypa könsroller är ett hinder för jämställdhet och en folkhälsofråga. Med en ny kampanj tar Sveriges Kvinnolobby utrymmet tillbaka!

Idag startar Sveriges Kvinnolobby en reklamkampanj i Stockholms tunnelbana. Istället för bilder på halvnakna och retuscherade kvinnokroppar kommer resenärer se budskap om att agera mot sexistisk reklam. Bakgrunden till kampanjen är Sveriges Kvinnolobbys undersökning som visar att reklam får 9 av 10 unga kvinnor att må dåligt och att vilja förändra sina kroppar. Kampanjen finansieras genom crowdfunding.

”Det är uppenbart att vi är många som är trötta på könsdiskriminerande reklam. Folk är så trötta att de till och med betalat oss för att slippa se den”, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

Syftet med kampanjen är att tillsammans med allmänheten pressa företag och reklambransch att ta ansvar och uppmana politiker att införa förbud mot sexistisk reklam.

Det är enkelt att delta!

Fota sexistisk reklam, tagga den med #reklamera och dela på Facebook, Twitter eller Instagram. Vi anmäler reklamen till Reklamombudsmannen och kontaktar företaget. Det går också bra att maila till reklamera@sverigeskvinnolobby.se.

Lagstiftning mot sexistisk reklam är ett av 63 krav från Nordiskt Forum Malmö 2014. Där tog över 200 kvinnoorganisationer fram ett gemensamt handlingsprogram med krav och rekommendationer för att uppnå kvinnors rättigheter.

”Vi vill påminna regeringen om att de åtagit sig att motverka könsdiskriminerande reklam genom ratificeringen av Kvinnokonventionen. Det är dags att göra som våra nordiska grannländer och införa en lagstiftning”, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

Kontakt:

Johanna Dahlin, organisationssekreterare

E-post: johanna.dahlin@sverigeskvinnolobby.se

Telefon: 072 853 35 90

Läs mer om Reklamera här.

reklameraSlutdokument_svenska_2014skl_lila