Förra veckan valdes FN:s nionde generalsekreterare. Efterträdare till Ban Ki-Moon blir portugisiske Antonio Guterres. Sveriges Kvinnolobby har länge påtalat att posten borde gå till en kvinna och en feminist. Nu väljer FN istället en generalsekreterare som bedrivit antifeministisk politik och begränsat Portugals abortlagar. Kvinnorörelsen ser med oro på utvecklingen och förutsätter att den svenska regeringen är tydliga i den feministiska utrikespolitiken.

Den nye generalsekreteraren Antonio Guterres har tidigare varit premiärminister för Portugal (1995-2002) och chef för FN:s flyktingorgan UNHCR (2005-2015). Valet av Guterres har kritiserats av kvinnorörelsen världen över. Bland annat var Guterres under sin tid som premiärminister i Portugal ansvarig för begränsningarna av landets abortlagar. Dessutom har han uttalat sig homofobiskt och uttryckt att homosexualitet är en psykisk sjukdom.

I Ekots lördagsintervju förra helgen fick utrikesminister Margot Wallström frågor om detta och sade att hon utgår från att Guterres i rollen som generalsekreterare kommer att följa FN:s stadga och konventioner.

Sveriges Kvinnolobby anser att det krävs mer än så och att Guterres har mycket att bevisa. FN måste bedriva ett mycket mer aktivt arbete för att flytta fram positionerna för kvinnors rättigheter, till exempel när det gäller att säkerställa kvinnors rätt till sina kroppar och att kvinnors och flickors rättigheter i pågående konflikter i Syrien och Yemen. Det sistnämnda går att läsa mer om i en artikel av Hibaaq Osman i Huffington Post.

Nu förutsätter Sveriges Kvinnolobby att den svenska regeringen med Margot Wallström i spetsen är tydliga i den feministiska utrikespolitiken och i FN:s säkerhetsråd.

Läs mer här:
Är FN:s nya generalsekreterare feminist?
Om Antonio Gueterres
FN