#ALLofUS mobiliserar för aborträtten i EU

Ett feministiskt nätverk i EU-parlamentet bildar nu kampanjen #ALLofUS för att bilda en stark röst i den hårt omdebatterade abortfrågan i EU. Det partiöverskridande samarbetet samlar en grupp ledamöter som lovar att ta ställning för kvinnors rättigheter inför kommande omröstning av rapporten Tarabella. 

EU-parlamentet röstade under förra mandatperioden ner rapporten Estrela som bland annat handlade om sexuell hälsa och kvinnors rättigheter till säkra aborter. Men nu i mars 2015 lyfts abortfrågan igen. Den nya rapporten Tarabella, som innehåller en paragraf om tillgång till säkra och lagliga aborter, ställs då inför omröstning. Inför omröstningen i mars så kommer det med all säkerhet ske ett intensivt lobbyarbete från abortmotståndare i Europa för att försöka påverka parlamentarikerna att rösta emot rapporten. Som motreaktion har en samlad grupp parlamentsledamöter svarat med organiseringen av mötet All of us- Mobilising for abortion rights som ägde rum den 5 februari. På mötet diskuterades det tillsammans med experter och NGO:s om hoten mot aborträtten och exempel på medborgerlig mobilisering. Mötet presenterade även ett gemensamt uttalande till stöd för aborträtten.

Följ den viktiga abortdebatten fram till omröstningen genom #ALLofUS på Twitter

Läs även artikeln med Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, om hennes initiativtagande till kampanjen här.