Amineh är ovärderlig för ett jämställt samhälle

Få personer betyder så mycket för invandrade tjejers och kvinnors rättigheter som Amineh Kakabaveh. Hon betyder också mycket för alla kvinnor och tjejer i Sverige. Som ordförande för Varken hora eller kuvad (VHEK) arbetar hon mot hedersförtryck i utsatta förorter och för alla kvinnors rättigheter i riksdagen. Med anledning av drevet mot Amineh Kakabaveh vill Sveriges Kvinnolobby uppmärksamma hennes ovärderliga insatser för jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Sveriges Kvinnolobby har i flera års tid haft ett nära samarbete med Amineh Kakabaveh och Varken hora eller kuvad, som är en av våra mest aktiva medlemsorganisationer. Tillsammans har vi arrangerat otaliga seminarier i Husby, Tensta, riksdagen och ABF-huset, skrivit brev till FN:s generalsekreterare, författat debattartiklar och träffat ministrar. Men framförallt har Varken hora eller kuvad sett till att tjejer och kvinnor i förorten har fått komma i kontakt med feminism och med kvinnorörelsen.

För mindre än en månad sedan nominerade Sveriges Kvinnolobby Amineh Kakabaveh till Anna Lindh-priset med följande motivering:

”Dag och natt kämpar Amineh Kakabaveh för att tjejer och kvinnor i utsatta och segregerade förorter ska få tillgång till sina mänskliga rättigheter. Hon är en politiker, men hon är framförallt en gräsrotsfeminist och en syster som står upp för tusentals flickor som resten av samhället har glömt. Trots att hon ständigt ifrågasätts av så väl etablissemanget som konservativa och extremister står hon obevekligt kvar på de utsattas sida.”

Bakgrunden till att några aktörer nu kritiserar Amineh Kakabaveh är att hon av misstag delat ett filmklipp med rasistiskt innehåll på Facebook. När hon insåg sitt misstag tog hon bort och tog avstånd från klippet.

Sveriges Kvinnolobby tar, liksom Amineh Kakabaveh själv, avstånd från filmen och från alla former av rasism. Men ett ångrat klick på sociala medier väger lätt jämfört med hennes mångåriga kamp mot förtryck och rasism. Det bästa sättet att bekämpa rasism är att använda den uppmärksamhet som nu finns till att prata om just hedersförtryck och hur alla kvinnor och män ska få tillgång till jämställdhet på lika villkor. Låt oss prata om det som Amineh Kakabaveh så många gånger har efterfrågat – en feministisk inrikespolitik för förorten!

Anna Giotas Sandquist, ordförande Sveriges Kvinnolobby

Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby

Gertrud Åström, f.d. ordförande Sveriges Kvinnolobby

Johanna Dahlin, projektledare Sveriges Kvinnolobby

Stephanie Thögersen, programansvarig Sveriges Kvinnolobby

Mer läsning

Om Varken hora eller kuvad.

Debattartikel om stödet för Amineh i Dagens ETC.

Öppet brev till Jonas Sjöstedt i Aftonbladet.