I lördags enades världens länder om det första globala klimatavtalet. Enligt det nya avtalet ska jordens uppvärmning nu hållas ”klart under” två grader och man ska göra ansträngningar för att klara 1,5 grader. Men avtalet innehåller inte något mål med siffror och årtal. Därför är det nu upp till världens ledare att se till att arbeta för åtgärder i sina länder.

En besvikelse för kvinnorörelsen världen över var att referenserna till jämställdhet förhandlades bort. Detta trots att FN enats om att alla beslut ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv, och trots att kvinnorörelsens länge framhållit att jämställdhet och kvinnors rättigheter är en förutsättning för hållbara samhällen.

FN:s rapportör om klimatförändringar Mary Robinson har arbetat hårt för att avtalet ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

– We have to humanise this, we need to send a strong message that this is about people. We need to have legal text on human rights and gender equality, sade Robinson på fredagen.

Trots detta saknas alltså referenser till jämställdhet i Parisavtalet. Sveriges Kvinnolobby som tidigare framfört krav till den svenska regeringen inför klimattoppmötet hoppas nu att regeringen fortsätter arbeta för en feministisk klimatpolitik i framkant.