Under festivalen Svensk Musikvår den 25 mars delade vår medlemsorganisation KVAST ut jämställdhetspriset Guldkvasten. Årets pris tilldelades Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna.

Prismotiveringen löd: ”Guldkvasten går till Konserthuset Stockholm som öppnat huset och Kungliga Filharmonikernas repertoar för kvinnliga tonsättare från både förr och nu. En stor och respekterad svensk institution statuerar ett lysande exempel såväl nationellt som internationellt och skänker glädje och inspiration åt såväl publik som tonsättare och musiker.”

– Det känns fantastiskt att för första gången i Kvasts snart tioåriga historia kunna ge Guldkvasten till en av de stora elefanterna. Konserthuset Stockholm är en tung musikinstitution av ett slag som brukar ha lika svårt att lägga om kursen som en atlantångare. Men nu har man börjat, och seglar därmed upp som ett konstmusikens internationella flaggskepp med plats för såväl kvinnliga som manliga tonsättare ombord, på väg mot nya horisonter, sa Astrid Pernille Hartmann, ordförande för KVAST i samband med prisutdelningen.

Läs mer och se bilder från prisutdelning och konsert här och hör ett inslag i P4 Stockholm här.

Om KVAST och Guldkvasten

Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – är en ideell förening som verkar för att mer musik av kvinnliga tonsättare ska klinga i konserthus, på experimentscener, i aulor och musikhus av alla slag runt om i landet och i världen. Sedan 2010 har Kvast delat ut priset Guldkvasten till någon föredömlig institution, arrangör eller beställare av konstmusik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare. Bland tidigare pristagare finns Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.

Läs mer om KVAST här.