Idag den 10 april fyller feministlegenden Berit Ås 90 år! Berit är bland annat känd för att vara den första kvinnliga partiledaren i Norge, grundare till Stiftelsen Kvinneuniversitet och den som identifierade de fem härskarteknikerna.

Berit Ås föddes den 10 April 1928 och växte upp i Fredrikstad i Norge. Hon studerade vid Olso Universitet och blev sedan professor i socialpsykologi. Under studietiden gick hon med i flera feministrörelser som till exempel Norsk Kvinnesaksforening, Norsk Husmorforbund och the International Women´s League for Peace. Berit visade stort intresse för skillnader i ledarstilar mellan män och kvinnor och myntade sedan termen kvinnokultur.

Mellan 1975-1976 var hon ledare för Sosialistiskt Venstreparti vilket gör henne till den första kvinnliga partiledaren i Norge. Från sina erfarenheter, både i den akademiska och politiska världen, då hon i många sammanhang var ensam kvinna identifierade Berit de fem härskarteknikerna (osynliggörande, förlöjligande, underhållande av information, dubbelbestraffning samt påförande av skuld och skam).

Berit Ås har under hela livet varit en del av kvinnors arbete för jämställdhet och en stor inspirationskälla. Dagrunn Grønbech har skrivit om Berit Ås fascinerande liv och arbete. Här kan du läsa mer på engelska och här på norska.

Stort grattis önskar vi på Sveriges Kvinnolobby!