Kvinnorörelsen uppmärksammar Fadimedagen

Datum 21 jan 2022

Den 21 januari är det 20 år sedan Fadime Sahindal dödades av sin pappa. I samband med årsdagen arrangeras en mängd aktiviteter för att fira hennes minne och uppmärksamma hedersrelaterat våld och förtryck.

Flera seminarier med Varken hora eller kuvad
Vår medlemsorganisation Varken Hora eller Kuvad (VHEK) bjuder in till flera evenemang i samband med Fadimedagen. Den 18 januari arrangerar VHEK Skåne tillsammans med Stadsbiblioteket i Malmö ett seminarium om hedersförtryck där bland andra justitieminister Morgan Johansson medverkar.

Den 20 januari anordnar VHEK ett annat event som bland annat fokuserar på skolans arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Bland de medverkande finns skolminister Lina Axelsson Kihlblom och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Den 21 januari arrangeras ytterligare ett seminarium där Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot och ordförande för VHEK, föreläser om utvecklingen när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck de senaste 20 åren.

Läs mer om VHEK:s olika seminarier här.

Missa inte Fadimegalan
Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime) arrangerar varje år Fadimegalan. I år sänds galand på Facebook och Youtube den 23 januari. GAPF arrangerar även lokala events och tänder ljus på Fadimes grav. Läs mer här.

Roks och Terrafems konferense till Fadimes minne
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) och Terrafem bjuder in till sin årliga konferensen till minne av Fadime Sahindal. Den sker den 21 januari på Norra Latin i Stockholm men går också att följa online. Läs mer och anmäl dig här.

Ny dokumentär om Fadime
På söndag den 16 januari släpper SVT dokumentären ”Arvet efter Fadime- om hedersproblematiken i Sverige”. Maria Rashidi som är ordförande i vår medlemsorganisation Kvinnors Rätt medverkar i programmet.