Idag samlas EU:s ministrar med ansvar för jämställdhet för att diskutera det gemensamma arbetet efter 2016, då den nuvarande strategin för jämställdhet löper ut. EU-kommissionen har föreslagit att det inte längre ska finnas en bindande strategi för jämställdhet, utan bara ett ”arbetsdokument”.

Kvinnorörelsen i Europa är oroade över EU-kommissionens övervägande att nedgradera strategin. För att nå jämställdhet krävs en bindande strategi med en långsiktig vision, tydliga mål och uppföljningsmekanismer.

Runt om i Europa protesterar kvinnorörelsen. Kolla in filmen från European Women’s Lobby med vice ordföranden för EU-kommissionen, Frans Timmermans. På ett FN-möte i september deklarerade han att han är feminist – nu vill vi se orden översättas till handling! 

Sprid filmen och uppmana EU att stå upp för kvinnors rättigheter!

Den svenska regeringen har tagit tydlig ställning för en jämställdhetsstrategi. Vi räknar med att de fortsätter driva krav på detta och att Åsa Regnér tar strid för en bindande strategi på mötet med rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO Council) idag den 7 december.

Läs mer på EWL:s hemsida.