Kvinnotryck: Våld mot kvinnor via husdjur

Husdjur kan användas för att hota, kontrollera och utpressa kvinnor och barn. Många kvinnor lämnar inte sin förövare eftersom hon inte vågar lämna sitt djur hos honom. Våld via djur är temat för senaste numret av Roks tidning Kvinnotryck. 

Första numret i år från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) tar upp sambandet mellan våld mot djur och våld mot kvinnor, tjejer och barn.

– Våld mot djuren slår hårt mot kvinnor och barn. Sambandet har länge varit känt ute på jourerna men kunskapen måste lyftas i samhället. säger Katarina Hörlin, redaktör för Kvinnotryck.

I senaste numret av Kvinnotryck intervjuas jourkvinnor, jurister och forskare som berättar samma sak; en kvinna lämnar sällan en man som utsätter henne för våld om hon inte kan ta med sig sina djur. De lyfter bland annat kraven på fler jourhem som akut kan emot djur och att man måste se djurplågeriet som en del i grov kvinnofridskränkning.

I varje nummer av Kvinnotryck bjuds en gästredaktör in att hålla i en del av temasidorna tillsammans med den fasta redaktören Katarina Hörlin. Satirikern och radiopersonligheten Nanna Johansson är årets första gästredaktör. Läs mer om senaste numret här och prenumeration här.