Vem har rätt till kvinnors kroppar? Dansens Hus i Stockholm visar en föreställning som undersöker kroppens potentiella uttrycksförmåga bortom det som tilldelats det feminina. Är kvinnor fria att spela med alla möjliga extremer? Den kan också ses som en hyllning till frigörelse för kvinnor… och män.

– Masculines handlar om att alla människor borde se vilka mönster de befinner sig i för att kunna bryta sig loss från dessa om de vill. Begreppen maskulint och feminint är föränderliga, säger koreografduon Héla Fattoumi och Eric Lamoureux, kanske mest kända för sin hyllade dansuppsättning om livet bakom slöjan: Manta, som visades på Dansens Hus 2012.

Med föreställningen Masculines tar de sig an ett annat politiskt laddat ämne: den manliga blickens syn på kvinnan som ett passivt erotiskt objekt – enbart till för mannens begär. De sju dansarna framträder med viss ironi i flera klichéartade scener som gör upp med representationen av kvinnan. Föreställningen börjar som en gestaltning av konstnären JeanDominique Ingres målning föreställande kvinnor i det turkiska badet, går vidare till att iscensätta 1800-talets koloniala vykort med poserande, nakna orientaliska kvinnor och når slutligen fram till den nutida sexualiserade kvinnan som liknar konstgjorda sexdockor.

Eftersnack 29 januari med folkbildare och politiker Gudrun Schyman & teaterchef Annelie Gardell.

Hitta mer information och köp biljetter på dansenshus.se.