Sveriges kvinnolobby SKL

pressrelease

​Fem bidrag till final i Svenska Jämställdhetspriset 2020

Nu offentliggörs Svenska Jämställdhetsprisets finalister. Bland de fem bidrag som valts ut finns offentliga organisationer, företag, samt fackförbund. Vem som vinner avgörs den 5 februari 2020 i Jönköping under konferensen Forum Jämställdhet.

– Svenska Jämställdhetspriset syftar till att hylla de organisationer som är med och bidrar till ett mer jämställt och hållbart samhälle. Idag presenterar vi fem fantastiska finalister som alla gör just detta och därför förtjänar att uppmärksammas, säger Fanny Cavalli, projektledare för Forum Jämställdhet.

Efter att ha gått igenom 61 inkomna nomineringar har fem bidrag gått vidare till final. Årets finalister (utan inbördes ordning) är:

 • Botkyrkabyggen, som erbjuder kvinnor som står långt ifrån arbetslivet en väg till frihet. Tillsammans bidrar de till att ställa om till jämställdhet och ekonomisk och social hållbarhet.
 • Hedemora Kommun, som sätter jämställdhet högst upp på dagordningen i alla delar av sin verksamhet alla dagar om året. Först då kan verklig förändring uppnås.
 • Kommunal, som utmanar lönebildningen och kämpar för att lyfta hundratusentals kvinnor i kommunal sektor ur fattigdom genom högre löner och heltidsarbete.
 • Region Värmland, som bygger in jämställdhet i arbetet för att regionen ska utvecklas, växa och bli attraktiv. Genom ledarskap och kommunikation förflyttas företag, kommuner och arbetsplatser i hela Värmland mot ökad jämställdhet.
 • SVT Sport, som på några år ändrat innehållet i nyhetsprogrammen från att ha 25 procent idrottare som är kvinnor till dagens helt jämställda representation på 50 procent.

Vad är Svenska Jämställdhetspriset?
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en organisation som bidragit ett mer jämställt samhälle. Prisutdelningen sker under Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. Vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2019 är Kunskapscentrum för Jämlik Vård i Västra Götalandsregionen.

Hur har processen gått till?
Vem som helst kan nominera organisationer vars jämställdhetsarbete förtjänar att uppmärksammas. Forum Jämställdhet ansvarar för bedömningen av nomineringarna i flera steg. Varje bidrag bedöms utifrån ett antal kriterier och meriter, så som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. Den slutgiltiga vinnaren utses av en extern jury. 

pressrelease

Erkänn brott mot kvinnor i ny terrorlag

Den 26 november överlämnade Terroristutredningen sitt betänkande om en ny terroristbrottslag till justitieminister Morgan Johansson. Den nya lagen föreslås omfatta gärningar som riktas mot en etnisk minoritet, människor med utländsk härkomst eller hbtq-personer. Sveriges Kvinnolobby ser allvarligt på att brott mot kvinnor inte omfattas av lagförslaget.

– De senaste åren har världen upplevt flera terrordåd riktade mot kvinnor. Hatet mot kvinnor blir allt mer institutionaliserat och organiserat. Att utredningen inte lyfter det ökade grova våldet mot kvinnor är en allvarlig brist, säger Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby.

Läs mer om utredningens betänkande här: regeringen.se/pressmeddelanden/2019/11/utredning-foreslar-en-ny-terroristbrottslag

Presskontakt: 

Clara Berglund, 

Generalsekreterare Sveriges Kvinnolobby

Tel: ‭070-756 77 91‬

E-post: clara.berglund@sverigeskvinnolobby.se 

pressrelease

Finansminister Magdalena Andersson inviger Forum Jämställdhet

Nästa års upplaga av Sveriges största jämställdhetskonferens invigs av Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Hon kommer till Jönköping den 5 februari för att hålla ett invigningsanförande om regeringens feministiska politik och arbete med att nå målen i Agenda 2030 på ett jämställt sätt.

– Sveriges regering är en feministisk regering och därför är jag mycket glad över möjligheten att invigningstala. Ekonomisk ojämställdhet är ett av de främsta skälen till skillnader i makt och frihet som vi ser mellan kvinnor och män i dagens Sverige. Det ser jag framemot att diskutera på plats i Jönköping, säger Magdalena Andersson (S).

– Att få in ett jämställdhetsperspektiv i den ekonomiska styrningen är en nyckel för att rusta Sverige inför framtiden. Vi är därför glada att finansministern kan medverka på Sveriges största jämställdhetskonferens säger Fanny Cavalli, projektledare för Forum Jämställdhet.

Förutom invigningen kommer statsrådet Magdalena Andersson att medverka i ett seminarium som handlar om hur Sverige ska få en ekonomisk politik och ett skattesystem som gynnar jämställdheten. Andra medverkande kommer bland annat att vara en av Sveriges främsta tongivare inom feministisk ekonomi Agneta Stark, docent i företagsekonomi.

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens. Nästa gång hålls konferensen i Jönköping 5-6 februari 2020. Temat kommer att vara Agenda 2030. Forum Jämställdhet samlar 1100 personer från både privat och offentlig sektor. Läs mer om programmet och anmäl dig på www.forumjamstalldhet.se

pressrelease

CAIA Cosmetics fälls för sexistisk reklam

Sminkföretaget CAIA Cosmetics reklam fälls av Reklamombudsmannen efter att ha anmälts av Sveriges Kvinnolobby. Reklamombudsmannen slår fast att ”reklamen framställer kvinnan på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet” och strider mot artikel 2 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

Efter att ha tagit emot flera tips från allmänheten anmälde Sveriges Kvinnolobby genom sitt initiativ Reklamera CAIA Cosmetics senaste kampanj till Reklamombudsmannen. Kampanjen föreställer en ung kvinna i underkläder som sitter och står med särade ben och läppar. Fokus i bilderna ligger på hennes kropp och inte på läppstiftet som ska marknadsföras. 

Hittills har två reklamer fällts och en tredje anmälan väntar på prövning. Reklamombudsmannen finner att kvinnan i reklamerna framställs som ett sexobjekt och att framställningen av henne saknar tydlig koppling till det läppstift som marknadsförs.

Företaget Beauty Icons AB som ligger bakom reklamen är ett företag som säljer och marknadsför det egna makeupvarumärket CAIA Cosmetics. De försvarar reklamen och skriver att:

”Deras community tycker att kvinnor (och män också) ska ha rätt att uttrycka sig precis som de själva vill.” De menar om man känner för att ha kort kjol och utmanande topp ska få ha det utan att utmålas som ett objekt och att ”Varje kvinna i Sverige och i resten av världen ska ha rätt att få uttrycka självsäkerhet i sin egen sexualitet.” 

Sveriges Kvinnolobbys generalsekreterare Clara Berglund svarar på uttalandet:

– Vi vill också att alla kvinnor och män i Sverige ska få möjlighet att uttrycka sig som de själva vill, men könsstereotyp reklam motverkar just detta. CAIA Cosmetics reklam talar om för kvinnor att de ska vara sexiga, smala och tillgängliga för män. Bianca Ingrosso är en stor förebild för många tjejer, vi skulle önska att hennes företag tog ett större ansvar för att inte framställa tjejer på ett sexualiserat och nedvärderande sätt.

För mer information och kommentarer:
Kontakta Stephanie Thögersen, sakkunnig mäns våld mot kvinnor: 

E-post: stephanie.thogersen@sverigeskvinnolobby.se
Telefonnummer: 073 555 08 30

Läs de fullständiga besluten på Reklamombudsmannens hemsida här:
Beslut 1
Beslut 2


Om initiativet Reklamera

Sveriges Kvinnolobby driver sedan 2013 initiativet Reklamera där allmänheten kan tipsa om sexistisk reklam som sedan anmäls till Reklamombudsmannen. Organisationen arbetar även för en lagstiftning mot sexistisk reklam och för att kommuner och regioner ska anta lokala riktlinjer mot sexistisk reklam. Läs mer om Reklamera här

Läs mer om vad sexistisk reklam har för påverkan här.

pressrelease

​Ny rapport: Föräldraförsäkringen gör att Sverige halkar efter i jämställdhetsligan

Den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad och svarar inte längre mot samhällets behov. En ny rapport  som Sveriges Kvinnolobby släpper idag visar att Sverige nu halkar efter flera nordiska grannländer i strävan mot en modern föräldraförsäkring och ett jämställt arbetsliv.

Flera länder tar större kliv mot en mer jämställd föräldraledighet

I Sverige är inte ens en femtedel av föräldrapenningen öronmärkt för pappan. Både Norge och Island har redan en tredelad försäkring och på Island är intentionen att dela försäkringen nästintill lika mellan föräldrarna. Även i Finland finns planer på en förlängning av pappaledigheten.

Öronmärkt tid den enda effektiva metoden

Det hittills enda framgångsrika sättet att påverka mäns uttag av föräldraledighet är öronmärkta dagar. I alla nordiska länder följer mäns uttag av föräldrapenning nära det antal dagar som är öronmärkta för dem. Det norska exemplet visar att när antalet öronmärkta dagar för pappor minskade år 2014 så minskade också mäns uttag på i princip samma sätt.

– Forskningen visar tydligt  att ojämställdheten accelererar när det första barnet kommer och hur vi delar föräldraledigheten spelar stor roll. Det är anmärkningsvärt att svenska politiker är så passiva i att förändra detta säger, Jenny Andersson sakkunnig inom arbetsmarknadsfrågor på Sveriges Kvinnolobby. 

Sveriges Kvinnolobby föreslår:

 1. Individualisera föräldraledigheten: Det enda sättet att i grunden utmana gamla mönster som innebär att pappor kan fortsätta satsa på jobb och karriär medan mammor tar ett större ansvar för hem och barn är att dela föräldraledigheten lika. Det gäller både föräldrapenningen och den lagstadgade rätten till föräldraledighet.
 2. Dela rätten till deltidsarbete mellan föräldrar: Föräldrar bör kunna reducera arbetstiden med 12,5 procent vardera istället för, som i dag, med 25 procent gemensamt. Det skulle minska kvinnors deltidsarbete. 
 3. Se över föräldraförsäkringens flexibilitet och åldersgränser: Sverige har en mycket flexibel föräldraförsäkring som gäller fram till barnets 12-års dag. Föräldrapenning bör koncentreras till barnets första tid i livet, särskilt den öronmärkta tiden. Möjligheten att förlänga föräldraledigheten genom att till exempel ta ut färre föräldrapenningdagar per vecka bör delvis begränsas.

pressrelease

Pressinbjudan: Ny rapport – Svenska föräldraförsäkringen utdaterad

Välkommen till ett releaseseminarium med isländsk gästtalare och politikerdebatt!

Tisdag 22 oktober lanserar Sveriges Kvinnolobby en ny kartläggning av föräldraförsäkringssystem i Norden

Rapporten visar bland annat att Sverige är på väg att halka efter i jämställdhetsligan när Island, Norge och Finland tar nya tag kring föräldraförsäkringen. Vi presenterar rapportens resultat och förslag på åtgärder för att åstadkomma en jämställd föräldraledighet och ett jämställt arbetsliv.

På seminariet medverkar utöver Sveriges Kvinnolobby även:

Andrés Ingi Jónsson, ledamot av det isländska Alltinget. Andrés kommer presentera den planerade reformen av Islands föräldraförsäkring som kan göra den till nordens mest jämställda.

Carina Ohlsson (S), ordförande S-kvinnor och ledamot i socialförsäkringsutskottet

Annika Hirvonen Falk (MP), riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson Miljöpartiet

Cecilia Elving (L), ordförande Liberala Kvinnor

Ann-Sofie Alm (M), riksdagsledamot med ansvar för föräldraförsäkringsfrågor

Tid och plats

Tid: 8.30-10 (frukost från 8.00)

Plats: Brevlådan, Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla stan.

För anmälan och frågor om seminariet och rapporten kontakta:

Jenny Andersson, Sakkunnig arbetsmarknad och ekonomi SVERIGES KVINNOLOBBY

Mobil: 070-578 27 66, E-post: jenny.andersson@sverigeskvinnolobby.se

pressrelease

​Den feministiska regeringen sviker kvinnorna

Regeringens budget leder till ökad ekonomisk ojämställdhet mellan kvinnor och män och saknar viktiga reformer för att stärka välfärden och jämställdheten. Att en feministisk regering bedriver en ekonomisk politik som främst gynnar män är ett svek mot kvinnorna.

En feministisk regering som samarbetar med två liberala partier som båda säger sig vilja öka jämställdheten i samhället borde bedriva en politik därefter. Men den budget som presenterats idag prioriterar skattesänkningar som främst gynnar män, medan helt nödvändiga satsningar på jämställdhet lyser med sin frånvaro. Enligt beräkningar är 73 procent av de som berörs av slopad värnskatt högavlönade män och kvinnors pensioner är som regel för låga för att omfattas av sänkningarna av pensionärsskatten.

– Visst finns det bra saker som språkundervisning för nyanlända föräldralediga, ökade resurser till kvinno- och tjejjourer och 200 kronor mer i plånboken för de med lägst pensioner. Men det är små och kortsiktiga pengapåsar som väger lätt jämfört med borttagen värnskatt och sänkt pensionärsskatt som främst gynnar män och ökar den ekonomiska ojämställdheten, säger Jenny Andersson, Sakkunnig inom ekonomi på Sveriges Kvinnolobby.

RESURSER SAKNAS FÖR ATT MOTVERKA KVINNORS ÖKANDE ARBETSLÖSHET 

Samhället står inför omfattande välfärds- och jämställdhetsutmaningar. För första gången på länge är kvinnors arbetslöshet högre än mäns. En orsak är att extratjänsterna som varit särskilt viktiga för utrikesfödda kvinnor ryckts undan i besparingarna på Arbetsförmedlingen. Dessutom finns en stor grupp kvinnor som inte arbetar, men som aldrig ens registreras som arbetslösa. Att regeringen nu tillför 427 miljoner till 2 200 nya extratjänster och introduktionsjobb nästa år är en liten tröst när den ursprungliga ambitionen var 20 000 platser bara för extratjänsterna. Inte heller ambitionen om att insatser ska fördelas utifrån ett jämställdhetsperspektiv kommer spela någon större roll om den inte efterföljs av en tydlig styrning såsom öronmärkning av platser och rejäla resurstillskott till områden som gynnar kvinnor. Regeringens egen utredning pekar till exempel på att de nya etableringsjobben som finansieras i budgeten med största sannolikhet främst kommer tillfalla män.

– Det är väl känt att utrikesfödda kvinnor missgynnas genomgående i arbetsmarknadspolitiken. Regeringen har själva beräknat att en ökad sysselsättning i gruppen skulle ge 37 miljarder extra till statskassan. Det är helt obegripligt att inte mer resurser riktas mot den här gruppen i budgeten, säger Jenny Andersson, Sakkunnig inom ekonomi på Sveriges Kvinnolobby.

SATSNINGAR TILL POLISEN NÅR INTE DE VÅLDSUTSATTA KVINNORNA

Under våren har vi återigen nåtts av nyheter om våldtäktsanmälningar som läggs på hög för att det är brott som inte prioriteras bland polisens utredare. Den dystra sanningen är att de generella satsningar på polisen och rättsväsendet som görs i årets budget förmodligen aldrig kommer komma fram till de kvinnor och flickor som utsätts för mäns våld. För att brott mot kvinnor och flickor ska prioriteras krävs satsningar som är preciserade och riktade för ändamålet.

Vi önskar att regeringen och samarbetspartierna stått upp för jämställdheten som de så gärna talar om och satsat på:

 • Strukturella åtgärder för att minska arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor. Extratjänsterna, det enda anställningsstödet som fördelats jämställt, måste återställas till den tidigare ambitionsnivån. Etableringsinsatser och andra arbetsmarknadsinsatser måste öronmärkas för kvinnor och i större utsträckning riktas till kvinnodominerade sektorer. Arbetsgivaravgiften bör tas bort för utrikesfödda kvinnor med låg utbildning, istället för att sänkas för breda grupper som ändå skulle få jobb.
 • Riktade satsningar till polisen för att minska kvinnofrids- och sexualbrott. När pengar inte öronmärks för kvinnofrids- och sexualbrott så prioriteras de inte. Vi kräver att pengar öronmärks och att alla polisdistrikt inför en särskild enhet som enbart arbetar med kvinnofrids- och sexualbrott.
 • En jämställd skattereform. De senaste årens ekonomiska politik har präglats av kostsamma skattesänkningar som främst gynnar män. Det gäller såväl den höjda brytgränsen för statlig skatt, som den slopade värnskatten och den sänkta pensionärsskatten. Den kommande skattereform som beslutats i Januariavtalet måste leda mot ökad, inte minskad, ekonomisk jämställdhet.  

pressrelease

Sveriges största jämställdhetskonferens kommer till Stockholm!

Varje år arrangeras Forum Jämställdhet i en stad med ett väl utvecklat jämställdhetsarbete. Den 2–3 februari 2021 är det Stockholms tur att vara värd för Sveriges största jämställdhetskonferens. Här samlas över 1000 deltagare från privat och offentlig sektor som upplever allt ifrån föreläsningar med internationella talare till praktiska metodverkstäder och spännande möten.

– Det är en ära att få vara värd för Sveriges största jämställdhetskonferens och jag är mycket stolt att Stockholm och det jämställdhetsarbete vi redan gör fångat arrangörens intresse. Det blir dagar att fokusera extra på frågor om jämställdhet som kan förstärka det arbete som görs runtom i staden varje dag. Det passar också väl in i vårt långsiktiga arbete med att nå de globala målen i Agenda 2030, säger Magdalena Bosson, stadsdirektör i Stockholms stad.

Stockholms stad arbetar strategiskt och systematiskt för att jämställdhetsperspektivet ska finnas med i allt från stadens vision och budget till de olika nämndernas mål. Arbetet med jämställdhetsintegrering har som mål att den service och de tjänster stockholmarna tar del av inom ramen för stadens verksamheter och bolag ska vara likvärdig för alla, oavsett kön.

– Stockholms stads engagemang och nya spännande insatser för att öka jämställdheten i stadens olika verksamheter gör att det är en ära att få presentera dem som 2021 års värdar för Forum Jämställdhet. Ett exempel är stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör som arbetat fram metoder för jämställt bemötande och försörjningsstöd inom individ- och familjeomsorgen i socialtjänsten som förtjänar att spridas till resten av landet, säger Fanny Cavalli, projektledare för Forum Jämställdhet.

Vad är Forum Jämställdhet?
Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens. Den arrangeras av Sveriges Kvinnolobby som är en politiskt obunden paraplyorganisation för kvinnorörelsen i Sverige. Den 5–6 februari 2020 arrangeras Forum Jämställdhet på Elmia i Jönköping. Året därefter, 2–3 februari 2021, går stafettpinnen vidare till Stockholm och Stockholm City Conference Centre.

Läs mer om Forum Jämställdhet – www.forumjamstalldhet.se

Presskontakt Sveriges Kvinnolobby Forum Jämställdhet:Fanny Cavalli, fanny.cavalli@forumjamstalldhet.se, 073-70 45 007

Presskontakt stadsledningskontoret, Stockholms stadChristina Kivi, christina.kivi@stockholm.se, 08-508 29 999

pressrelease

​Skolan måste ha en nollvision om sexuella trakasserier

En undersökning från BRÅ visar att 24 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna i årskurs 9 har blivit utsatta för sexualbrott under de senaste tolv månaderna. Den vanligaste platsen att bli utsatt på är i skolan eller på skolgården. Det är ett arbetsmiljöproblem som inte kan accepteras. Nu lanserar Sveriges Kvinnolobby en guide för elevhälsan mot sexuella trakasserier i skolan. Guiden erbjuder verktyg för elevhälsan och för hur bland annat sex- och samlevnadsundervisningen kan användas i det förebyggande arbetet mot pojkars och mäns våld mot flickor och kvinnor.

– Att kunna ta porrkritiska samtal i klassrummet, att prata om vad samtycke faktiskt innebär och att ha ett aktivt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck anses av många vara svårt. Tyvärr finns det för många skolor som brister i sitt jämställdhetsarbete och arbete mot sexuella trakasserier, vilket är nödvändigt, säger Malpuri Groth, tf verksamhetschef för Sveriges Kvinnolobby.

– Vi vet att elevhälsan har stor kompetens inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och skulle kunna ge lärarna mer stöd i sex- och samlevnadsundervisningen. Vi hoppas att denna guide kan underlätta detta samarbete genom att ge tips på olika metoder, pedagogiska upplägg och bra organisationer att bjuda in, fortsätter hon.

Initiativet SNAF – Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick som startades av tre gymnasietjejer som en reaktion mot skolans bristande sex- och samlevnadsundervisning, har medverkat i referensgruppen för projektet.

– Att elever än idag utsätts för sexuella trakasserier är oacceptabelt. Att det dessutom inträffar som mest på det som är vår arbetsplats, är helt världsfrånvänt. Det är därför ett måste, både i det förebyggande arbetet men även för hur det ska hanteras när trakasserier väl inträffar, att personal på skolan arbetar med frågor som samtycke, rätten till sin egen kropp och tar de porrkritiska samtalen som är ytterst nödvändiga. Vi vet att det är samtal svåra att föra när man inte har en grund att stå på. Det är därför vi med glädje och stora förhoppningar står bakom Sveriges Kvinnolobbys guide för elevhälsan mot sexuella trakasserier. Dessa konkreta tips och metoder hoppas vi ska kunna underlätta för den redan kompetenta personalen inom elevhälsan, säger Ebba Carlsson, medgrundare av SNAF.

Checklista för arbetet mot sexuella trakasserier:

1. Förebyggande

Se över och uppdatera vid behov skolans handlingsplan mot sexuella trakasserier. Säkerställ att handlingsplanen är förankrad hos all personal inklusive nyanställda. Kartlägg områden på skolan och skolområdet där det finns risk att bli utsatt och ta fram åtgärder. Sexuella trakasserier är ett uttryck för ett ojämställt samhälle. Skolpersonal och rektor måste ha kunskap om det ojämställda samhället och de maktstrukturer som existerar mellan könen.

2. Ingripa mot förövare

Jobba med de pojkar och flickor som utsätter andra. Skolan måste vara tydlig med att ett sådant beteende inte är acceptabelt. Koppla in vårdnadshavare och socialtjänst för samtal med kurator och rektor för att visa på allvaret i situationen. Det är viktigt att vårdnadshavare och skolan har en samsyn. Gå till botten med problemet, orsaken till beteendet och följ upp.

3.Ge vård och stöd till de utsatta

De flickor och pojkar som har utsatts för sexuella trakasserier måste få hjälp och stöd av skolan. Tro på deras berättelser och erbjud samtal och vård. Hänvisa vidare till tjej-, ungdoms- och kvinnojourer samt andra organisationer med expertkunskap. Följ alltid upp och fråga hur personen mår.

Till guiden går också att beställa affischer som riktar sig till elever och skolpersonal och handlar om att motverka sexuella trakasserier. Dessa hittar du här: sverigeskvinnolobby.se/skolmaterial/maktsexochskolan/

pressrelease

En feministisk regering kan inte acceptera att kvinnors arbete nedvärderas

 Kvinnodominerade yrken har lägre lön trots lika höga krav i arbetet. Staten som borde vara ett föredöme är inget undantag. Löneskillnaden mellan kvinnodominerade och likvärdiga yrken i statlig sektor är över fyrtiotusen kronor om året. Den feministiska regeringen och samarbetspartierna måste infria sina löften från valrörelsen och uppvärdera kvinnors arbete.

Medlingsinstitutets årliga rapport som släpptes förra veckan visar att löneskillnaden mellan kvinnor och män är 10,7 procent. Enligt myndigheten är den främsta orsaken att kvinnor och män finns i olika yrken. Men det är bara en del av sanningen. När vi jämför löner i likvärdiga yrken, som ställer motsvarande krav på utbildning och ansvar, är lönegapet betydligt större. Nya beräkningar från expertnätverket Lönelotsarna visar att månadslönen i kvinnodominerade yrken i genomsnitt är 15 procent eller 5 200 kronor lägre än i jämförbara yrken. De stora löneskillnaderna beror på att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.

Den arbetsgivare som politikerna har störst möjlighet att påverka, staten, borde vara ett föredöme. Men även här är löneskillnaderna stora. Kvinnodominerade yrken har lägre lön, trots likvärdiga krav på kunskaper, färdigheter, ansvar och arbetsförhållanden. En statligt anställd i ett kvinnodominerat yrke tjänar i genomsnitt 3 400 kronor mindre i månaden jämfört med anställda i yrken som är mansdominerade eller har en jämn könsfördelning. Det betyder att medarbetare i staten förlorar över fyrtiotusen kronor om året på att välja ett kvinnodominerat yrke.

Världens första feministiska regering kan inte acceptera att kvinnors arbete värderas lägre än mäns i de egna myndigheterna. När nu fyra partier med tydlig jämställdhetsagenda samarbetar kring budgeten finns en unik chans att rätta till detta. Politiken kan ge förutsättningar för jämställda löner i staten genom att till exempel avsätta pengar för att rätta till osakliga löneskillnader som Centerpartiet föreslagit. Samarbetspartierna måste också göra mer för att kvinnors arbete ska uppvärderas på hela arbetsmarknaden.

Sveriges Kvinnolobby och Lönelotsarna anser att regeringen och samarbetspartierna ska:

 • Fullfölja löftet från valrörelsen att skapa förutsättningar för jämställda löner. Genom att tillföra särskilda resurser för att parterna snabbare ska kunna säkerställa jämställda löner i staten och ta initiativ för att åtgärda strukturella löneskillnader mellan kvinnor och män på hela arbetsmarknaden.
 • Ge Medlingsinstitutet ett utvidgat uppdrag som också gäller löneskillnader mellan likvärdiga yrken. För att utveckla metoder och stötta arbetet kan Jämställdhetsmyndigheten vara en viktig aktör.
 • Skärpa tillsyn och sanktioner kopplade till bestämmelserna om lönekartläggningar. Arbetsgivare är skyldiga att årligen kartlägga och åtgärda löneskillnader mellan kvinnor och män. Det gäller både skillnader inom lika och likvärdigt arbete. För att lagen ska följas måste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna straffas med vite eller andra påföljder. En särskild tillsyn bör göras av lönekartläggningar hos statliga arbetsgivare.

Lönelotsarnas granskning bifogas som pfd.