Panelsamtal 8 mars: om kvinnors spelrum i Afghanistan

Är Afghanistan världens farligaste land för kvinnor? Svenska PEN bjuder in till panelsamtalet Förklädd frihet- och förlorad med efterföljande konsert på Internationella kvinnodagen. 

Möt tre kvinnor från Afghanistan i ett samtal kring kultur och kvinnors rättigheter. En parlamentariker, en skådespelerska och en bloggare, alla med erfarenhet av att leva och verka i Afghanistan. Samtalet tar avstamp i den Pulitzerprisbelönade journalisten Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul, om afghanska flickor som tvingas klä sig som pojkar för familjens och sin egen skull. Den kommer ut på svenska i dagarna, men har tidigare kommit i USA, där den har fått stor uppmärksamhet och positiva recensioner.

Följande deltar i samtalet:

  • Azita Rafaat, politiker och en av de första kvinnorna i parlamentet som inrättades efter talibanregimens fall.
  • Monirah Hashemi, skådespelare och har under lång tid arbetat för flickors rätt till utbildning och kvinnors rättigheter, bland annat genom teatern som ett verktyg för social förändring.
  • Somaya Rezai är bloggare på dari och farsi och utnämndes 2013 till bästa iranska bloggare av Deutsche Welle. Många av hennes blogginlägg har plockats upp av exempelvis BBC.

Moderator: Lotta Hedström, f.d. ordf. i Svenska Afghanistankommittén. Läs mer om eventet här. Det är fri entré och alla är välkomna. I anslutning till seminariet fortsätter firandet med en konsert av iranska kvartetten Avaye Doust på Musikaliska, Nybrokajen 11. Biljetter finns att köpa här.