Socialdemokraterna lutar åt nej till surrogatmödraskap

Nu ökar det interna trycket inom Socialdemokraterna för att säga nej till att tillåta surrogatmödraskap i Sverige. Ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor och Unga S-kvinnor Rebella kräver alla att partiet ska motsätta sig en legalisering. 

– För oss handlar det här om att vi vill om värna om kvinnors självbestämmande och vi vill värna om bilden av kvinnor som människor och inte som redskap för andras behov, säger Elinor Odeberg, ordförande i Unga S-kvinnor Rebella.

Förbundsordförande i S-kvinnor Carina Ohlsson menar även hon att surrogatmödraskap är ett utnyttjande av kvinnors kroppar och tror många socialdemokrater har samma åsikt. Många politiker har legat lågt med att uttala sig i frågan innan utredningen presenteras i juni. Men enligt Ekot ökar nu de interna påtryckningarna inom Socialdemokraterna för ett nej.

– Vi är många som är förfärade över hur människor far illa i den här industrin i dag. Och det är ingenting vi vill expandera till Sverige, utan det är snarare något vi vill minska globalt. Kvinnnors kroppar är inte behållare, kvinnors kroppar ska inte vara en handelsvara, säger Elinor Odeberg.

Lyssna på hela radioinslaget på Ekot här.