Den 19 december anordnas en manifestation för den kvinna i Fittja som utsatts för gruppvåldtäkt i samband med att domen meddelas. Initiativtagarna vill att vi visar vårt stöd för kvinnan oavsett domslut och vill också visa vrede över att männen verkar komma undan.

Finns det någon rättssäkerhet för kvinnor i Sverige idag? Och gäller det alla kvinnor oavsett social status? Efter rättegången mot de tre våldtäktsanklagade som hänsynslöst utnyttjade, våldtog och misshandlade en ung socialt utsatt kvinna den 8 december verkar det inte så.

Våldsbrott mot kvinnor har länge underprioriterats av polisen, på grund av en internkultur som inte prioriterar dessa fall, resursbrist i kombination med en ledning som fallerar och låga straffsatser kopplat till våld mot kvinnor och våldtäkt. Det är dags att omorganisera polisen och modernisera rättsväsendet!

Demonstrationen syftar i första hand till att stötta kvinnan och kräva rättvisa för henne. Domslutet kommer att läsas upp på manifestationen. Deltagarna kräver också att det svenska rättsväsendet reformeras för att säkerställa rättssäkerhet för alla kvinnor och att polisen får de resurser och medel som krävs så de kan prioritera våld och våldtäkt mot alla kvinnor. Rättssäkerheten måste vara lika för alla och gälla alla kvinnor oavsett bakgrund.

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, kommer att hålla tal under manifestationen som äger rum på Mynttorget.

Läs mer om manifestationen och anmäl dig här.

Intiativtagare
Christina Levin
Amira Roula
Jessica Johnson
Liberala Kvinnor Stockholm