Svenska EU-parlamentariker röstar i strid med kvinnors rättigheter

Det går inte att lita på att våra svenska EU-parlamentariker försvarar kvinnors rättigheter. Flera partier röstar mot aborträtt, sexköpslagstiftning och kvotering – frågor som de utan tvekan står upp för på svensk mark. Det visar en granskning av toppkandidaterna till EU som Sveriges Kvinnolobby presenterar idag.

När Sverige gick med i EU var ett argument att Sveriges jämställdhetspolitik skulle exporteras till resten av Europa. 20 år senare ser vi hur ett allt mer kvinnofientligt Europa växer fram, samtidigt som flera av våra svenska kandidater hänvisar till den så kallade subsidiaritetsprincipen, det vill säga att medlemsländerna själva ska få bestämma utan att EU lägger sig i.

Den senaste mandatperioden har Vänsterpartiet röstat emot ett EU-förslag om kvotering till bolagsstyrelser med förklaringen att de är emot EU-lagstiftning, och för bara några månader sedan röstade både Moderaterna och Kristdemokraterna emot en resolution som förespråkar legalisering av abort och obligatorisk sexualundervisning.

– Eftersom Vänsterpartiet tycker att kvotering är viktigt för att uppnå jämställdhet borde de inte komma undan med att rösta i motsatt riktning i Bryssel. Jag utgår också från att Moderaterna och Kristdemokraterna inte vill riva upp den svenska aborträtten, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

I Sveriges Kvinnolobbys granskning sticker Piratpartiet ut som det parti som har lägst kunskap om jämställdhet. När partiet förra året röstade emot en rapport som förespråkar lagstiftning mot sexköp gick de rakt emot Sveriges ställningstagande om prostitution som en form av mäns våld mot kvinnor.

– Väljare måste kunna lita på att deras representanter försvarar jämställdheten. Om mänskliga rättigheter på allvar är universella måste svenska partier stå upp för kvinnors rättigheter i EU, även när det kräver att man lägger sig i andra länders lagstiftning, säger Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby.

Vem ska du rösta på om du vill ha jämställdhet? Vi har svaren!

Läs mer i Sveriges Kvinnolobbys granskning av toppkandidaterna till EU.

Välkommen på JÄMSTÄLLDHETSUTFRÅGNING 21 MAJ!

Den 21 maj kl. 14–15.30 arrangerar vi en utfrågning kandidaterna på Europahuset i Stockholm. Mer info och anmälan.

KONTAKT!

Johanna Dahlin, organisationssekreterare på Sveriges Kvinnolobby, johanna.dahlin@sverigeskvinnolobby.se 070-239 60 08