När andra omgången fredsförhandlingar om Syrienkonflikten står för dörren är kvinnor mer representerade vid förhandlingsbordet än någonsin tidigare.

När FN röstade igenom resolution 1325 år 2000 fastställdes bl.a. vikten av att inkludera kvinnor i fredsprocesser. Det ökar chanser för mer hållbar fred och är grundläggande för att kvinnor ska få vara med och bestämma över framtiden och sina samhällen.

I den kommande omgången fredsförhandlingar om kriget i Syrien är 3 av 15 deltagare kvinnor på båda sidorna av förhandlingarna, och FN:s fredsförhandlare rådgörs av en panel med 12 syriska kvinnor samt en internationell genusexpert.

Men att bara finnas med vid förhandlingsbordet räcker inte, de måste också få delta aktivt och bli hörda. Syriska kvinnor har hittills mitt i krigets fasor förhandlat fram vapenvilor, etablerat safe spaces, upprätthållit grundläggande samhällsfunktioner, avväpnat unga, distribuerat bistånd och krävt förändring. Kvinnor är extra utsatta i krig och konflikter, men de är också kapabla aktörer och om Syrien ska ha en chans att nå fred måste kvinnor inkluderas och höras i fredsprocessen. 3 av 15 är inte mycket men det är en början.

Läs mer om fredsprocessen här och läs mer om syriska kvinnors kamp för fred här.