Tal från manifestationen för #lönheladagen!

Idag manifesterade 16:00-rörelsen för jämställda löner på Sergels torg i Stockholm. Tillsammans bildade vi siffran 16:00 som är det klockslag då kvinnor börjar jobba gratis, räknat på en arbetsdag mellan kl. 8-17. Läs Sveriges Kvinnolobbys generalsekreterares tal från manifestationen nedan.

Mer om manifestationen och våra krav för jämställda löner hittar du här.

Tal av Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby på manifestation för lön hela dagen på Sergels torg 15 februari 2017.

För 100 år sedan började svenska kvinnor lönearbeta så smått. Det var inte för att någon egentligen ville att de skulle arbeta och tjäna egna pengar, utanför för att männen inte räckte till när Sverige skulle industrialiseras. Men så fort kvinnorna inte behövdes så var det tack och hej och tillbaka till spisen.

Samtidigt fanns det dem som insåg att det var billigare att anställa kvinnor än män. På den tiden hade Sverige särskilda kvinnolöner som stipulerade att kvinnor tjänade mellan 30 och 40 procent mindre än män. Det var en bra affär tyckte vissa, även om kvinnorna ansågs vara sämre arbetare än männen.

Om 40- och 50-talets kvinnor vägrat jobba gratis hade de fått gå hem klockan 13.30. Det vill säga om de hade jobbat 8 till 17, vilket de i så fall hade tyckt var småpotatis. De särskilda kvinnolönerna fanns inskrivna i kollektivavtalen och varje försök att få bort dem möttes av hårt motstånd. Det dröjde ända till 1960 innan kvinnolönerna avskaffades.

I fem år har rörelsen för Lön hela dagen samlats här på Sergels torg för att föra fram våra krav och uppmärksamma att vi fortfarande inte har uppnått jämställda löner, även om många steg tagits och även om det numera finns en bred enighet om rätten till lika lön för likvärdigt arbete.

När vi först startade 2012 kallade vi oss för 15:51-rörelsen. Då samlades vi här och ställde oss i siffrorna 15:51 för att visa att kvinnor arbetade gratis 1 timme och 9 minuter varje dag.

Vår rörelse består av 37 aktörer – fackförbund, kvinnoorganisationer och politiska kvinnoförbund från höger till vänster – som har gått samman kring en gemensam plattform. Vi vägrar acceptera att kvinnors arbete konsekvent värderas lägre på hela arbetsmarknaden. Vi är den största koalitionen för jämställda löner i Sverige.

Nu undrar ni från vilket klockslag kvinnor jobbar gratis i år! Vilken är årets stridsformation? Svaret kommer nu!

Det nya klockslaget är… 16.00!

Att vi når 16.00 är en milstolpe. Nu är det bara en timme kvar till lön hela dagen. Tänk om våra systrar från kvinnolönernas tid hade fått se oss nu och se hur långt deras kamp har burit!

16.00 innebär att löneskillnaden har minskat till 12,5 procent. Per månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. Om vi fortsätter i samma takt tar det 33 år innan vi når jämställda löner.

Men vad ska vi göra för att ta oss förbi den där sista timmen? I 16.00-rörelsen har vi enats om tre krav. Vi brukade ha fyra men ett av dem har infriats, nämligen att årliga lönekartläggningar skulle återinföras.

Över till de tre krav som ännu återstår, först till kvarn att uppfylla dessa (hint, hint)!

  • För det första: En mer jämställd föräldraförsäkring.
  • För det andra: Ge kvinnor och män samma rätt till heltid och trygga anställningsformer.
  • För det tredje: Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader.

Förutom här på Sergels torg så uppmärksammas Lön hela dagen genom liknande manifestationer på flera håll i landet fram till internationella kvinnodagen 8 mars. Alla som vill kan också vara delaktiga i vår digitala kampanj på sociala medier.

Alldeles strax är det dags för oss att ställa oss i siffrorna 16.00. Vi kommer att ställa ut koner som hjälper oss att snabbt hitta hur vi ska stå. Vi ska också få ett färgat papper som ska hållas upp mot en fotograf som befinner sig på Kulturhusets tak.

Men innan dess ska vi få lyssna till Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér. Välkommen Åsa!

Foto lågupplöst