Teaterpremiär ”Den fastspända flickan”

2013 sände Sveriges Radio Daniel Velascos prisbelönta radiodokumentär Den fastspända flickan. Den verklighetsbaserade historien handlar om Nora som växer upp med våld, något som leder in i en mörk spiral av psykisk ohälsa och övergrepp. I april har dokumentären teaterpremiär på Kulturhuset Stadsteatern.

”I historien följer vi Nora från de tidiga tonåren, i en utåt sett välfungerande kärnfamilj. Men bakom fasaden gömmer sig våld och kränkningar som till slut splittrar familjen. Som en följd av detta hamnar Nora i en mångårig vårdkarusell på grund av sin psykiska ohälsa som tar sig många uttryck, i självskada, självmordsförsök och missbruk. Hon hamnar på ett behandlingshem där hon blir lovad vård men istället drivs hon in i prostitution som en form av självskadebeteende. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna. Våldtäktsmannen polisanmäls, men förundersökningen läggs ned. Först tre år senare grips gärningsmannen. Han visar sig vara en av landets tidigare högsta polischefer. Den vuxenvärld som i vården, rättsväsendet och polisen, skulle hjälpa henne blir istället hennes värsta förtryckare. Vi får följa en otroligt stark person som outtröttligt, mot alla odds, kämpar för sina rättigheter. Sina rättigheter att få hjälp, frihet och att bli trodd.”

Det är Teater Fryshuset som skrivit om radiodokumentären till teaterföreställningen Den fastspända flickan – en fighter mot alla odds. Föreställningen är en samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och görs i samarbete med Sveriges Radio P1. Föreställningen har urpremiär på Stadsteatern i Stockholm april 2015 och kommer att turnera runt om i landet under hösten 2015.

Läs mer om föreställningen, speldatum och biljettbokning här!